2015. szeptember 9., szerda

Zárt ponyva menedék egyetlen ponyvából I.

Zárt ponyva menedék egyetlen ponyvából I.

3x3 m es Quechua ( Decathlonbol)

A ponyvát én azért szeretem, mert nyitott, látom az erdőt ,a tájat, magam körül. Jobban része vagyok a természetnek, de azért kis védelmet is kapok.  Ha azonban elkap egy nagy vihar, akár eső, akár hó, kis átalakítással védettebb menedéket készíthetek.
A ponyva mértani közepén a sarkokon és még  az oldalakon gyári fülek vannak. Én még kiegészítettem és varrtam rá néhány fület. Hasznosnak tartom, ha 0.5 m- en ként-füleket varrunk rá, minden oldalára, megkönnyítve a különböző felhasználási lehetőséget.
 A ponyva egyik sarkát lecövekelem. A másik hármat összefogva kihúzom feszesre.
A három sarkot egyetlen cövekkel rögzítem.
Az anyagot eligazítva, kisimítva, megkapjuk a harmadik sarkot
Ezt is rögzítjük.
Az előttünk heverő ponyva kupacot finoman felemelve, megkapjuk a sátor elejét, a bejárati három szöget.
Szükségünk van egy kb 2m magas botra, és ennek a tetejéhez kötjük  a sátor bejárati csúcsát. A botot két irányba lekötjük ezáltal stabilan tartja a sátrat.
A lekötésekhez a már korábban ismertetett vizes flakonból vágott szalagokat használtam.
A sátor gerince alatt kifeszíthetünk egy szalagot , a csúcstól a karóig, hogy a tető behajlását  megakadályozzuk. A menedékem csúcsa feküdt magasabban ezért oda került a fejrész. Még épp elegendő volt a szélesség. A bejáratnál bőven van hely a hátizsáknak és a többi felszerelésnek.
Áfonya gyűjtő táborom
 

Áfonya szedő lapát, és gyűjtő flakon az oldalamon.
Az ajtó egy faág csipesszel be is lehet  „ riglizni „A ponyva közepén gyárilag elhelyezett fül, jó szolgálatot tesz, hogy a ponyva ne lógjon be.Észrevétele, tapasztalatok:
Mivel az anyag nem szellőzik, ezért belül lecsapódik a pára.  Még ha a nyakunkba is cseppen néha, még mindig jobb mint a szakadó eső.
Ha varrunk füleket , mint az elején említettem, a következőket nyerjük vele.
- A földön fekvő oldalakat összefűzzük. Haszna, hogy a szél nem tudja felkapni. A sátorhely lehet köves, és nem biztos hogy mindenütt le tudjuk cövekelni. Semmi gond, az összefűző zsinór mentén bárhol lehet.
Az ajtót is befűzhetjük körben,
Így egy zárt háromszögletű oldalakból álló „ zsákot „ kapunk. A fűzéseknél a szél behordhatja a havat, de az eső csak kismértékben jön a nyakunkba. Erős vihar feldöntheti a karónkat, és a sátor összedől. Ez igaz, de nem tudja széttépni, velünk együtt elfújni sem. Maximum a nyakunkba dől az egész ponyva és emlékezetes éjszakánk lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése