2015. szeptember 15., kedd

Zárt ponyva menedék egyetlen ponyvából II


               Zárt ponyva menedék egyetlen ponyvából II


Felhasznált anyagNem az írás terjedelmét, hanem a tartalmát akarom növelni, ezért, amit az I. részben, ill. a Ponyvamenedékek c. írásban már leírtam nem akarom megismételni. Mint például a szorító nyolcas, a túrabot használata, stb.
Ebben a részben két menedéket mutatok be. Most nem volt rá időm, hogy  fent a hegyek között, kétezer méteres magasságban aludva tesztelve fotózzam  őket. Csak ide, a „ faluszéli kiserdőbe”, a vár alatti tisztásra mentem, kihasználva a tiszta, napos, esőmentes időt. A fotózás miatt kell a jó fényviszony, menedéket állítani esőben is tudni kell.
Az első menedék, egyszemélyes, teljesen zárható, aljazattal is rendelkezik.
Az előző alja hegyesszögben végződő három szög volt. Ennek az alja lehet háromszög, de négyszög is.
A ponyvát kiterítjük. A két szélét, a közepéig behajtjuk, de nem a felületén, hanem alul.Hátúl, az eredeti sarokfüleket, melyek most középre kerültek, egymásra fektetve, és rájuk téve a középrészt, egyetlen cövekkel a földhöz rögzítjük. Az anyagot eligazítva, kisimítva, az újonnan kapott sarkokat is lecövekeljük.Elől a ponyva közepére zsinórt kötve, annál fogva felemeljük, kifeszítjük.


-
Alul itt is két sarok fülünk marad, mint hátul. Ezt a két fület rögzítjük, majd a ponyvát szépen kiigazítva, a kapott sarkokat is. 
Ezáltal a menedék alapterülete téglalap lesz, a bejárat háromszög.


Elől, a sarok karók felszedése után. egy hosszúkás ajtó rést kapunk.
 

Kis gallyacskákkal be is gombolhatjuk.

Egy személynek, hátizsákkal, teljes felszerelésével, kényelmes,védett helyet biztosít.
Amennyiben a füleket hátul és alul összefűzzük, elől is összeakasztjuk, ebből is egy zsákszerű menedéket nyerünk, amelyet az erős szél sem tud megrongálni. Legfeljebb ránk borítja és egy nagy bivak zsák formát kapun.
A következőnek egy tágas, 2 személyes aljazat nélküli sátrat mutatok be.


A változatosság kedvéért, ennek is háromszöget formál az alapja.
A ponyva itt is  3 x3 m 
A kiterített anyag hátsó oldalán a sarkokat rögzítjük.
Elől pedig a két sarkot összefogva középen cövekeljük.


A fennmaradt saroknál fogva felemeljük, és egy túrabotot , ha nincs, egy karót helyezünk be,és azzal támasztjuk fel a közepét.

A bejáratnál , a felső csúcsnál lévő fülbe zsinórt kütünk, és azt a már ismert módon szorító nyolcassal  a túraboton keresztűl a talajhoz rögzítjük,Ha karót használunk, vigyázzunk rá, hogy ki ne szúrja a ponyva tetejét. Egyszerű megoldás, hogy darab rongyot, ruhaneműt tekerünk a tetejére, és lekötjük.

Kényelmes tágas belső tér.
 
Ugyanezen sátor egy másik felállítását mutatom be, amikor is egy fa alá helyezem.
Ennek előnye, hogy a ponyva mértani közepére gyárilag rögzített fül segítségével felhúzom a ponyvát amennyire csak az anyag engedi. Belül nem lesz karó, amit alvás közben kiüthetek, és nem lóg be a ponyva sem, még tágabb teret biztosítva.A felállítás ugyanúgy kezdődik, a két hátsó sarkot rögzítem. Ezután felhúzom a ponyva közepét az ágon átvetett zsinórral.
Az első sarkokat rögzítem. Amennyiben szükségét érzem , az ajtót be is csukhatom. A ponyvát oldalt hajtomMajd a talaj mentén a füleknél rögzítem. Egy minden oldalról három szögletű kúpot kapok.Összkomfortosabbá  tehetem, ha  a bejáratot a szokott megoldással, túrabottal, zsinórral, kifeszítem.Kényelmes, tágas, jó kilátással.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése