2015. november 28., szombat

A tűz gyújtás megkönnyítése
                                       A tűz gyújtás megkönnyítése 

Itt az ősz, sok az eső, nehezíti a tűz gyújtást. Vizes lehet minden. No azért nem egészen. A kiszáradt ágak, rönkök, felülete vizes csupán. A belsejük száraz maradt.  Valószínű, hogy először, a nagy letört ágból, kidőlt fatörzsből, lekell fűrészelnünk egy „ kuglit” . Ehhez fűrész kell. Sok jó fűrész van, ki melyiket szereti, ízlés dolga. Akinek még nincs, és azon gondolkodik, hogy milyet is vegyen, az alábbi kis bemutatóban talán segítségére lehetek.
Rövid fűrészlapu „bicska „ fűrész. Bő a választék, behajtható, betolható lappal.
A tok saját készítésű. Övre fűzve mindig kéznél van, könnyen használható, kis súlyú, kar vastag fákhoz.Komolyabb fatörzsek kidöntéséhez, kidőlt fák felfűrészeléséhez, menedéképítéshez, tüzelőhöz nem kell egy nagy fűrészt magunkkal cipelnünk. Helyet, súlyt spórolhatunk meg az övbe bujtatott fűrészlappal.  Én ilyet hordok. A lapot, karikába hajtva, összekötve is magunkkal vihetjük a hátizsákunkba, csak vigyázzunk a hegyekkel. 50 – 80 cm es lapokat hordok magammal.Komoly asztalos fűrészt is készíthetünk, ha időnk, kedvünk van hozzá.Percek alatt elkészíthető, egyetlen ágból, az alább látható ives fűrész.Ettől kisebb helyigényű „ fűrészlap”  nem hinném, hogy létezik. Ez pedig a sokak által lenézett, semmibe vett drótfűrész.  Az ilyenek nem tudják, hogyan kell használni. Nem az ujjainkra fűzve,  úgy kényelmetlen. Ennek is kell egy keretet hajtani.
Nekem két féle fogazatú drótfűrészem van egy durva és egy finom. Mindkettő egyformán jól használható. Természetszerű, hogy a durva fűrésszel gyorsabban megy a munka. Ennek a fogai könnyen beleakadnak a ruhaanyagba, ezért én egy darabka puha bőrbe csavarva hordom magammal az  EDC  táskámban. Ez az egyszerűen összeállítható, jól használható fűrész mindig nálam van.

 A durva


és a finom drót fűrész, 50 cm hosszúA felfűrészelt fát szét is kell hasítanunk. Még a teljesen száraz rönk is könnyebben gyullad meg ha két ill . négy felé vágjuk.  A már égő tüzünket táplálva, a felhasított fával serkenthetjük, míg a rönkbe hagyottal lassúbb, de hosszabb égési időt nyerünk.  Fát hasogatni baltával vagy a hosszabb nyelű, nagyobb fejű nehéz fejszével szokás. Nem mindenki hord magával baltát. Hasogatni késsel, ütőfa segitségével is lehet.
A belső száraz fa részeket megfaragjuk tollas ágnak, ezt könnyebben be lehet gyújtani szikravetővel, minden egyéb segéd anyag nélkül is. Ha nem sikerül, használjunk élesztéket. Lehet papír zsebkendő, tampon, nyírfakéreg, gyanta, faatwod és még sok minden.

A nyírfa törzséről könnyen lehúzhatjuk a felső  "vedlő " vékony kéreg réteget.


amit  a szikravetővel egy kis kaparás után könnyen  lángra lobbanthatunkHiába a gyakorlat, mégis előfordulhat, hogy a tüz csak nem akar meggyulladni.
Ehhez készítettem egy alágyújtóst, melyet fent északon „ találtam ki” ezért a Viking gyújtós nevet adtam neki.  Kihalt fáról leszedett nyírfakérget hengerbe csavarva megszárítottam. Gyűjtögettem a nagyon kevés száraz fűből. Tűz mellett teljesen kiszárítottam. A füvet a nyírfakéregbe csavarva, zsinegekkel összekötöttem. Ezt a gyújtóst szárazon a hátizsákomban tartom, szikravetővel gyújtható. Szenesített pamut,  tapló, éleszték segítségével kovával is.


 A nyírfa kérget henger alakura csavarom.


Fűvel együtt megszáritom


Szenesített pamut élesztékkel is begyújtatjuk
 

Az égő alágyújtóssal jól megy a tűz begyújtása, még silány gyújtósnál, tüzelőnél is, ha meg jó száraz a fa, pillanatok múlva már melegedhetünk is mellette.
Mikor már jó ég a tüz, a gyújtóst kivesszük és eloltjuk. Többször is felhasználhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése