Hússzárítás, füstöléssel.
Korábbi írásomban a napon szárított a húsról volt szó. De
most tél van. Igaz, ki – ki süt a nap, de ez vajmi kevés ahhoz, hogy
megszárítsa a húst.
Mongóliában télen
egyszerűen kiakasztották a marhahús csíkokat egy drótra, az ott megfagyott.
Ilyen műveleteknek, magam is részese voltam. Mire kitavaszodott, és elmúltak a
fagyok, a hús már tökéletesen száraz volt. A marha többi része ott hevert,
ponyvával letakarva, kint a bejárat mellett. A legegyszerűbb Bio fagyasztóban.
A Főnök reggel kiment, a baltával lecsapott egy darab fagyos faggyús húst, bent
a szárított trágyával fűtött kis tűzhelyen a serpenyőben megsütötte. Befaltuk,
némi pirított gabonaszemekkel és sós teával leöblítve. Kezdhettük a napot. Lóra
kaptunk, sas az öklön, puska a háton. Előttünk a hatalmas, vad, de
szeretni való, csodálatos pusztaság. Akit befogad, azt táplálja, akit nem, az
pedig a földet táplálja.
Visszatérve a jelenbe.
Most még gyakran meleg az idő, nem tartós a fagy, ezért
egy másik módszert próbálok ki. A húst meleg füstön fogom szárítani.
Ma vettem 3 kg Marha húst. Vékony szeletekre felvágtam,
majd kiklopfoltam. A szeleteket finoman megsóztam, csak annyira, mint amikor
valaki megsózza a zsíros kenyeret. Ezután bors darálóval, durvára őrölt fekete
borssal megszórtam.
A frissen őrölt
bors még tartalmazza azt a finom aromát, amiért végül is használjuk. Az őrölt bors,
amit készen lehet venni, az már sokat veszített az aromájából.
A sózás, borsozás után, kézzel megveregetem, hogy
beletapadjon az őrlemény. Ezután megfordítom, és a másik oldalakkal elvégzem
ugyanezt.
Az ily módon előkészített hús szeleteket, egymásra téve
egy edényben eltettem holnapig. Hűvös helyen.
Nem akartam kint hagyni a teraszon, nehogy a nyestek
szétszórják. A hússal nem lenne gondjuk, azt örömmel fogyasztanák, de a só, meg
a bors, már nem az Ő ízlésüknek megfelelő, ezért nem ennék meg, de lehet, hogy széttúrnák.
Ezért nem lehet rájuk rosszat gondolni. Ők is élni akarnak. Önző módon én is.
Másnap.
Szép napos idő, alig – 10 C fokot mutat az udvari hőmérő.
Bepakoltam a hátizsákba, most még a hálózsákot is, egy Finn katonait.
Tűzgyújtás acéllal, kővel / jáspissal / és az újabb
kedvencemmel a Punk wooddal. Egyetlen kis ütéssel a lepattanó szikra máris
életre kel. Ölőszőr még alig látni, csak egy pici piros pötty, de aztán
hamarosan növekszik. Késheggyel kiveszem az izzó szenesített, hajdan odvas
fadarabkákat. Teszek mellé még pár csipetnyit, úgy egy mokkás kanálnyit.
Mindenütt találni errefelé gyantát valamelyik sérült törzsű fa törzséről lefolyva.
No persze van készleten is. A parázsra, vagy egy darabka szétszedett,
megtépázott papír zsebkendőt teszek, vagy kis tollas ágat, közé a gyantát,
hamarosan lángra lobban. Ha szélcsend van, megfújom a bodzából készített
fúvócsővel. A fenyőgyanta jól ég, nagy hőt ad, és begyújtja a rőzsét, amit a
sziklafal alól szedek ki. Itt sem eső, sem a hó nem éri. Az élő tűzből szedek
parazsat a hobó kályhába. Így könnyebb, szükségem lesz mind a két tűzre. Ez a
hobó kályha egy 20 l – es vödörből készült, és mint már korábban leírtam erre
egy felső részt helyezve,
összeállítottam a Hobó smokert, amivel jól tudok húsokat BBQ – zni.
Most ezt használom a hús szárítására is. A felső perem
alá egy tenyérnyivel, két réteg, lemezt tettem, hogy a direkt hőt megfogja. A
tetejére került a nagy grill rács, telepakolva a hússzeletekkel. három kis kő a
szélére, amelyekre került a második kisebb rács.
Erre is hússzeleteket raktam,
Idővel e fölé
került újabb kövek közbeiktatásával a 3. rács. Ez már egy keskeny hal sütő rács
volt.
Kerestem lábon álló kisebb kiszáradt fát, ezt fűrészeltem
fel kis darabokra, majd baltával szükség szerint széthasítottam.
A tüzelés lényege most az volt, hogy meleg füstöt adjak a
húsnak. Nem sütni akartam, csupán szárítani. Természetesen, az alja kissé sült
is, de a teteje inkább csak langyos volt. Rendszeresen forgattam, cserélgettem
a húsokat, alulról fel és vissza. Sötét gesztenye szint kaptak, végül szinte
feketék lettek, de ez csak a füst és nem égtek meg.
Addig folytattam, míg a vékonyabbja pattanva, mint egy
száraz gally, el nem tört. Éjszakába nyúlt az idő mire az első két kg húst
megszárítottam.
Másnap egy vödör fedőt szöggel kilyukasztgattam.
Ez lett a harmadik hő terelő, és egyúttal rács is. A
forró lemezen a húsok a saját szaftjukban párolódtak, tán kissé sültek is.
Mondhatni kaptak egy kis hőkezelést. Efölött a másik két rácson a többi hús
szelet, Ezen a három helyen elfért már a maradék 1 kg.
Vigyáztam, nehogy a lemezen még égjenek a húsok.
Folyamatosan forgattam és cserélgettem őket. Hamarosan annyira összeestek, hogy
már a két rácson elfért mind. A húsokból csöpögött a faggyú, a lemezre.
Időnként kivettem a másik tűzön leégettem a zsiradékot, tisztára töröltem és
úgy helyeztem vissza. Nem akartam, hogy az égő faggyú füstje érje a húst.
Reggeltől estig megszárítottam ezt az adagot is.
A vastagabb szeleteket még hagytam volna a meleg füstön,
de másnap reggel jelenésem volt. Nem akartem innen indulni. Akármilyen
egyszerűen is öltözik az ember, de ne legyen piszkos, és enyhén szólva büdös.
A tüzelésről. Folyamatosan pakoltam a kis hasábokat, de
ügyeltem, hogy ne legyen nagy láng. Ilyenkor két szétnyitott konzerves dobozzal
zártam le az etető nyílást. A parázs tömeget igyekeztem növelni, de csak
annyira, hogy a felső húsok csupán langyosak voltak.
Itthon vászonzacskóban meleg helyre akasztottam fel.
Szépen zörögnek, csörögnek, amikor megrázom.
Közben azért ettem is.
Egy- egy szeletet kicsentem, és kóstolgattam.
Nagyon jó ez már
most is.
Kövön sütöttem
marha Sztéket. A fotókon látható az eltelt idő.
10 perc alatt elkészült a Marhahús a forró kövön.
Zablisztből gyúrtam
lepényt, melyet szintén kövön sütöttem meg.
Hóléből zabkása leves készítettem. Na mit ne mondjak, jól
éltem. Cukrozott vörös bort melegítettem, hogy feldobja az amúgy is kellemes
hangulatomat.
Rossz terrorista lenne belőlem, mert még egy követ sem
tudok szétrobbantani. Pediglen most a folyópartra odafagyott lapos kövekből
rugdostam fel kettőt és azokat tettem a tűzbe. Erre mások külön figyelmeztetnek,
hogy az ilyen kövek szétrobbanhatnak. Az egyik ki birt két napot, a másik az
elején három darabra vált, de a helyén maradt.
Robbanásról szó sem volt, Rendszeresen használom a forró
köveket, de nekem nem volt velük gondom.
Közben szenesítettem odvas fát, azaz Punk woodot készítettem,
több adaggal is.
Olvasztottam fenyőgyantát, ezt kiöntöttem WC papírra,
szépen szétlapítottam, papírral fedve és hagytam kihűlni. Majd egy másik
alkalommal felhasználom a tűzgyújtáshoz.
A frissen leszedett gyanta, puha, megfolyik a melegben és
ragad. A kiolvasztott gyanta, amikor kihűl, kőkeménnyé válik. Ha a dobozban
hagyom nehéz kiszedni. Vannak ilyen darabjaim is, de most ezt találtam ki. A
papíron keresztül nem ragad a kezemhez, könnyen törik, A papír egyúttal Éleszték
is. Majd a következő alkalommal meglátom, hogyan vált be.
Éjszakai világításnak, olajmécset használtam. A cserép
edénykét magam formáztam, égettem szabad tűzön. A kanócnak egy pamut csíkot
helyeztem bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése