Burgonyából
mécses, faggyúval és étolajjal
Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy ifjú ember, a
főváros szülöttje. Mindig vonzotta a természet, az állatok, a hegyek, a
kirándulás. Természetesen magamról mesélek. Ahogy teltek az évek tágult a világom,
és már nem elégedtem, meg az egynapos Pilisi kirándulásokkal. Jöttek a túrák, a
szabadban alvások. Tűz mellett, egy szál lópokróccal takarózva. A bakancsomat a
tűz mellett szárítottam, majd a gyógyszertárakban kapható ujjnyi darab szarvas
faggyúval kezeltem le.
Nem szerettem a városi életet, így lettem tanyasi.
Figyeltem, tanultam. Megismerkedtem a faggyúval, mint táplálék, és mint kisütve
sokoldalú hasznosítási lehetőségeivel. A műszaki üzletekben, dobozban árulták,
a vízvezeték szerelők kenderkóccal és faggyúval szerelték a horganyzott csövek
illesztéseit. Háznál vágott kecskéből, birkából jutottam az első adag
faggyúimhoz. Amúgy csak nyersen tettem ki télen az énekes madarak számára téli
eleségként. Az ilyen nyers faggyú romlandó, ezért fagyasztva kell tárolni. Az
apróra vágott faggyút lábosban kisütöm, leszűröm a töpörtyűjét, amely szintén
fogyasztható. A kisült faggyú, évekig, sőt évtizedekig károsodás nélkül
tárolható. Ennek bizonyítéka, hogy Attila barátomnak hajdanában adtam egy doboz
kisült faggyút, és ő említette, hogy nemrég a kezébe akadt, és bizony még csak
meg sem avasodott.
Mongóliai útjaim során szoktam rá a faggyúevésre.
Mire használható a kisütött faggyú?
Étkezésre, mint bármilyen zsiradék, vagy növényi olaj, de
velük szemben előnye a tárolhatósága, az avasodás mentessége.
Bakancsok, bőr nemük, puhítására, vízhatlanná tételére.
Tömítő anyagnak.
Világításra.
Igen egyszerű megoldást említett Zia kedvesem, egy
gyerekkori emlékét, mécsest burgonyából, melyet ők zsírral készítettek.
Ezt fogom most
bemutatni, annyi különbséggel, hogy zsír helyett faggyút használok. Miért is,
azon egyszerű oknál fogva, hogy a sokrétű használhatósága miatt faggyút hordok
magammal.
Elkészítése roppant egyszerű. Egy burgonyát lefektetünk
az asztalra, a tetejét vízszintesre levágjuk. A közepét kivágni, oly módon,
hogy egy kis üreget kapjunk. Ez a mécs, tároló edénykéje szerepét tölti be. A
faggyút felolvasztani, beleönteni a burgonyába. Ez az éghető anyagunk, melyet
azonban hiába gyújtunk meg gyufával, nem fog égni. Ezért szükségünk van kanócra. A célnak
tökéletesen megfelel egy pamut csík, valamelyik öreg, szétvágott pólónkból. Egy
ilyen öreg póló darab nagyon sok mindenre használható. Például vízszűrőbe,
szenesítésre, törülközni vele, és mint itt bemutatom, lámpabélnek, mécses
kanócnak is. Ezért jó, ha van nálunk.
Az ujjnyi darab kanócot belesüllyesztjük a faggyúba, és a
felső végét érdemes a burgonyához támasztani, hogy ne süllyedjen el.
Már csak meg kell gyújtani.
A havas háttér is mutatja, hogy télen, fagyban is
kifogástalan.
Az égő mécsest, bevittem a szobámba, ahol addig
világított, míg a faggyú ki nem fogyott a burgonya belsejéből.
Faggyú mécses burgonyában. II.
Nem most készítem elő szőr, de a gyakorlat teszi a
mestert. A készítését most egy fotósorozatban bemutatom.
Anyagszükséglet. fagyú, ez itt mos kecske faggyú. egy
burgonya, amelynek a tetején kivájtam a közepéből egy diónyi mélyedést.
Valamilyen pamut darab, vagy lámpabél. Most egy konyharuha darabból vágtam le egy
kis csíkot.
A pamut csíkot hosszában összehajtottam, és belehelyeztem
a burgonya mélyedésébe, és a szilárd faggyú kaparékkal megtömtem.
A kanóc kiálló részét bedörzsöltem faggyúval.. és
meggyújtottam.
A kezdeti láng hamar lelohadt. Hiszen a beledörzsölt
faggyú elégett.
Azonban ez a kis hő is elegendő volt ahhoz, hogy
megolvassza a kanóc körül a faggyút. A folyékony anyag már fel tud szívódni a
kanócon, és egyre növekvő lánggal ég.
Ha a kanóc hozzáér az oldalhoz, gyengébb a láng, ha
beljebb igazítom, nagyobb a felszívó és égő felület, nagyobb a láng.
Ennek a kis kanálnyi faggyúnak az égési ideje Ez esetben
40 perc.
Az étolajjal azonos térfogatú faggyú kétszer olyan hosszú
időtartamra elegendő világításra ennél a mécsesnél.
Étolaj mécses burgonyában
Folytatom a kísérletet. Miután elégett a burgonyából a
faggyú. Kitöröltem és az előző anyagból egy másik azonos csíkot vágtam kanócnak
és azt helyeztem be a burgonya mélyedésébe.
Most napraforgó étolajjal öntöttem. Szinig.
A meggyújtás után azonnal nagy lánggal kezdett égni, ami
nem is --lankadt le, hiszen az olaj folyékony és azonnal felszívódik.
Nagyobb lánggal ég, de gyorsabban el is fogy. Az égési
idő kb 20perc.
,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése