Csirke szárny almával diszkoszban.
Otthon a konyhában előkészítettem a mai ebédhez a
diszkoszba a hozzávalókat.
Füstölt szalonna, 1 burgonya, 1 alma,1 sárgarépa, 2 csirke
szárny amelyeket mér reggel megszórtam fűszerrel,hogy magába szívja, fűszer só,
őrölt bors
Vékony szalonna csíkokkal kibéleltem az alját.
burgonya szeletek
hosszába vágott sárgarépa
alma cikkek
a könyöknél elvágott csirke szárny darabok
a tetejére az alma másik fele
A rétegeket megsóztam, borsoztam. Majd lezártam. Még
maradt egy kis hely benne, de csak egy személyre készítettem, a két személyes
diszkoszba.
Nem túrázni mentem, csupán a vár alá a folyó menti
barlangi táborhelyemre kis kikapcsolódásra, ebédkészítésre.
Már itt is tavaszodik, hó határ már 1200 m fölé
emelkedett.
A tűz gyújtása előtt, mindig hozok a folyóról egy vödör
vizet. Kézmosásra, mosogatásra, és a végén tűzoltásra használom.
Ha vizet hagyok a vödörben, teszek bele egy faágat.
Előfordulhat, hogy egy Erdei egér vagy más élőlény itt akarja a szomját
csillapítani. Ez esetben nem fullad a vízbe, az ágon kapaszkodva ki tud mászni.
A megfelelő parázs érdekében nagyobb tüzet raktam.
A kövekkel kirakott tűtér, hátsó falát megmagasítottam.
Ez véd a széltől és egyúttal helyet biztosít egy kis horpadt lemeznek, amely
most a sporlap funkcióját tölti be.
Erre helyezem a lábaskámat amelyben a zabpehejjel
krémlevesemet készítem és a bögrét, a Számi hagyománnyal készült kávénak.
A vastag parázsra helyeztem a diszkoszt, miután a tűz
lehamvadt.
A fotón látható idő jelzi, hogy 33 perc múlva vettem le
és ekkorra már elkészült az étel.
Ebéd utáni szieszta. Egy jó pipa és kávé.
A hozzávalók lédúsak, ezért inkább párolás lett, mint
sütés. Az alma, répa mennyisége miatt, de főleg az almás falatok édeskések
lettek.
Minden megpuhult, semmi nem égett le. Az ételnek csak a
bő felét ettem meg, kevés kenyérrel. a többit eltettem holnapra. Az étel kihűl,
a zsír megdermed, ezért nem gond a szállítása.
A parázson sütés, főzéskor alig lesz kormos az edény. Ezt
bizonyítja az a fehér háztartási papírtörlő, amivel áttöröltem.
Ezután egy erre a célra varrt vászon zsákocskába teszem,
csakúgy mint a lábasomat, bögrémet. Íly módon még véletlenül sem piszkítom be a
hátizsákom és a felszerelésem.
Mára elköszönök a barlangtól, a folyó völgyétől
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése