Vadnövény
konyha alapjai
Idén
tavasszal néhány hétig Pákász bushcrafton voltam.
A korábbi
években barátaimmal rendszeresen mentünk néhány napra, amelyekről már
beszámoltam.
Az idei év
magányos és hosszú táborozás volt.
Látogatóim azért így is akadtak, de ők nem
vettek részt a Bushcrafton.
A hetek
alatt, a növényvilág sokat változott, ez az élelmezésemben is jelentős szerepet
játszott.
A kezdődő
tavaszi szűkös napok után, bővült a választék. A mindennapos élelmeim közé
tartozott a gyékény és a tyúkhúr. Ezek mint alap és tömeg élelmek szerepeltek.
Ízesítésűl és gazdagítva ételemet, gyűjtöttem a helyben fellelhető és ehető
vadnövényeket. Sok ehető vadnövény található a természetben. Azonban a
legtöbbjük, csak ízesítésnek, kiegészítésnek való. Ezekből nagy mennyiséget
fogyasztani nem élvezetes.
Az én
meglátásom szerint, kellenek az alapnövények, amelyek az étel tömegét adják.
Ezeknek alig van zamatjuk. Ilyen a tyúkhúr, a nyers gyékény, csalán, és még
több más is. Enyhe íze van az egy éves bogáncs gyökérnek is. Ezek nagy
mennyiségben könnyűszerrel gyűjthetők. Egyéb növényekkel gazdagíthatjuk az ételünk
tartalmát. és megadhatjuk az aromáját is. A sóska savanyít, a torma csípőssé
tesz és így tovább.
Minél
gazdagabb az ismeretünk, annál választékosabban, ízletesebb ételeket
készíthetünk magunknak, a természet ölén fellelhető ezernyi növényből.
Gyékény
gyűjtése és előkészítése, étkezéshez.
A gyékényt,
akár a partról is gyűjthetjük, de gyakran bekell mennünk érte a vízbe. Az idei
fiatal hajtást megragadva, egy erősebb húzással kitudjuk húzni a tarackos
gyökérből. Tiszta, fehér szárrészt kapunk. Az alját érdemes levágni. A felső
fedő rétegek, telelhetnek petékkel, ezért azokat visszadobom a vízbe, ne
pusztítsam az élővilágot.
Az alsó 1 -2
arasznyi hosszúságú fehér részt fogom csak hasznosítani, ezért ott lecsapom a
késemmel , és csak ezeket viszem mamagammal.
A gyékény
alsó szárrészét körmömmel, vagy a késemmel hosszában felhasítom, és csak a
belső puha részt aprítom fel és rakom a levesbe. / Ez vajpuha, rostmentes.
Régebben a teljes rostos szárat fogyasztottam, de ez nehezen emészthető és meg
fekszi a gyomrot. A mindennapos fogyasztásnál ez már gondot jelentett.
Néhány újabb
receptem következzen az alábbiakban.
Gyékényes
Tyúkhúrleves Gombával
- A
gyékényszár alsó fehér részének a közepét apróra vágom.
- Tyúkhúrt
felaprítom
-
Csiperkéből 3 tenyérnyit feldarabolok.
Ízesítésnek
adok hozzá.
- Vad hagymát
- 10 levél vadsóskát
- 10 „”
mezei zsálya levelet
- 4 szál útszéli zsázsa leveleit.
- 2 szem burgonyát felkockázva / el is
hagyhatjuk /
- szalonnabőrt
- sózom, borsozom, erőspaprikát rakok még
bele
Mindezt
természetesen megfelelő mennyiségű vízben teszem fel főni.
Kiadós, sűrű
leves lesz az eredmény.
Az egyik
tanyáról kaptam tojást, hát abból is bele kevertem kettőt a levesbe. Ez már
csak ráadás.
Csípős,
édes, savanyú, Gyékény saláta
Hozzávalók:
- Gyékény min. 10 szál
- Tyúkhúr / 2 nagy marékkal /
- Útszéli zsázsa / 4 szál levelei /
- Vadhagyma vagy vörös hagyma 1 fej
- Fokhagyma 3 gerezd
- Oliva olaj, / de más étolaj is megteszi /
- Só, cukor, víz, ecet, chili paprika
örlemény / őrölt erős paprika egy csipetnyi /
A vörös
hagymát felszeletelem, a fokhagymát a késem lapjával összezúzom, majd apróra
vágom.
Beleszórom a
hagymákat a salátás edénybe, megsózom, összekeverem.
A gyékény
alsó fehér részét használom fel. A külső rostos részt eltávolítom, a belsejét,
felkarikázom, majd a hagymához keverem.
Míg a
fentiek a sóban állnak, elkészítem a többit.
A tyúkhúrt,
zsázsát apróra vágom, és a többihez adom.
1- 2 evőkanál olíva olajjal meglocsolom,
meghintem az erőspaprikával és jól elkeverem.
1.5 dl vízbe
1- 2 Ek / Evőkanál / ecetet öntök / a
mennyiség az ecet erősségétől függ /
2 Ek cukrot
adok hozzá, és oldódásig keverem, majd ráöntöm a salátára.
Ismételten átkeverem ,majd állni hagyom néhány órát, de
még jobb, másnapig pihentetni.
Kiegészíthetjük
vadsóskával, mezei zsálya levéllel is.
Mezei
Zsálya és Menta szirup készítése
A szirupokat
mindkét növényből külön – külön készítettem el, de azonos módon.
Zsályából,
jó összemarok egészséges levelet gyűjtöttem..
Mentából a
felső szép leveleket és a csúcshajtásokat szedtem le.
A leveleket,
a Bushman késemmel deszkán felaprítottam.
Vízzel,
cukorral szirupot főztem. / 4 dl vízhez, 20 dkg cukrot adtam. /
A forrásban
lévő szirupot a felaprított levelekre öntöttem.
Alaposan
felkavarva, lefedve hűlni hagytam.
Miután
kehült, leszűrtem, a leveleket alaposan kinyomkodtam.
Ezzel készen
is van, a vízzel hígítva fogyasztható
kellemes üdítő ital.
A bodza
virágjából is készítettem üdítő italt, de az már annyira közismert, hogy nem
akarom ismételni.
A
csalánszószról is írtam már korábban, az is az étrendem részét alkotta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése