2017. február 24., péntek

Viricselés



                                           Viricselés
                   





Tavasszal kezdődik a nyírnedv csapolás szezonja. Azonban, nem árt tudni, hogy  más fafajokat is lehet csapolni, számunkra hasznos nedvet nyerve, és nem csak tavasszal, hanem más évszakokban is.
A módszert sokféle képen nevezik, más és más módokon végzik. A nyert nedvnek ugyancsak eltérő nevei vannak.  A hasznosságáról, egészségre kifejtett hatásáról, számtalan írást olvashatunk. Én nem kívánok ezekből idézni. Itt csak, mint egy, remélem, hasznos tudnivalót adok közre, és azt, hogyan végzem  én, és gondolataimat az ellenzők tábora számára.
Miért jó megcsapolni egy nyírfát. Talán a legtöbb ember számára a legfontosabb ok, a kíváncsiság. Ez érthető. Haszna is van, ugyanis ha egy szer végzett ilyent, többé el nem felejti. Mint minden tudás egyszer még ez is hasznos lehet  mindenki számára, aki a „vadonban” szeretne, vagy ott kényszerül megélni.
Minden, a természetes közegben végzett munkát, lehet a természet tiszteletével végezni.  Nem barbár módon, hanem tanulva, tapasztalva, együtt élve a Föld Anyánkkal. Élni és élni hagyni.  
A többféle módi közül, én az alábbiakban kétféle csapolást mutatok be.
A lyuk fúráshoz egy 12 mm es Cigány fúrót használok.



 / itt meg kell jegyeznem, hogy ezt a Stubai – tól rendeltem. Új és éles fúró.  A padlásokon , bolhapiacokon fellelhető öreg darabok, szépek, becsülendők, de lehet hogy már élüket veszítették, és ezért már nem alkalmasak, nehéz velük dolgozni. / Ez a fúrót, a komolyabb menedék építésekhez is használni tudom.  A gerendákat összefúrom, majd facsapokkal rögzítem.  A néhány szerszámon kívül minden mást nyújt a természet.




Mivel hajtókar nincs hozzá, amit a helyszínen pótolok, egy ágdarabbal, ezért kisebb helyen elfér. A puha fatörzsbe könnyedén befúrok egy ujjnyi mélységű lyukat.



A megfelelő időben és helyen, már fúrás közben csepegni, folyni kezd a nyírlé. Ezzel el is érkeztem a megfelelő mélységhez.

Attól függően, hogy milyen gyűjtö edényem , milyen fa csapom van, aszerint választom meg a fúrás helyét.
Egy nagyobbacska konzerves doboznál, a földre helyezett doboz felett ejtem meg a lyukat. Ha, fa törzse nem szabályosan függőleges, akkor, a felénk dőlő oldalán fúrva, a  nedv nem folyik végig a törzsön, hanem a nyílástól egyenesen csöppen lefelé.



A lyuk szájába ütve egy közepes méretű szög, szintén megvezeti a folyadékot, és erre akaszthatok egy kis füles „ vödröt”. A nyírvíz a vödörpe csepeg.



Ezek csupán  a felkészületlen  csapolású  nyirvíz felfogási lehetőségei közül néhány ötlet volt.

Ha már tudatosan megyek csapolni, felkészülök, néhány aprósággal is.
Egy kis íves ágdarabba,  a felső részén hornyot vések, elvezető csatornának.



Ezt ütöm a cigányfúróval enyhén felfelé fúrt lyukba.
A csap alsó részén, az ág íve adta  kis kampó, megtartja a Tatonka lábasomat  melybe csepeg az értékes nedü.  A lábas nagy felülete sok, a fáról lepotyogó  szennyeződést felfog, ezért egy ruhadarabbal fedem le, tisztán tartva annak tartalmát.





Egy másik kedvencem. Sőt, ezt szeretem a legjobban. Gondosabb előkészületet igényel, ezzel is tisztelegve a természet kincseinek.
Ujjnyi vastag bodza ágat nyesek, és felaprítom ugyancsak ujjnyi hosszúságúakra. Letisztítom, a középső szivacsos részt kitolom belőle.
Így előkészítve viszem magammal a csapokat.
A helyszínen, szükség szerint még megfaragom a külsejét , hogy szoruljon a lyukba.
A természetes fa csövecskén kicsorogva,  a nedv az alákészített palackba csepeg.



A palackot egy madzaggal a fa törzséhez kötözöm, meggátolva a felborulástól.



A virics helyszínen, frissen fogyasztható, kellemes ital, de besűrítve is tárolhatjuk .



A munkám végeztével, a furt lyukat bezárom. Egy szorosan passzoló ágat ütök bele.





Majd a kiálló részt letöröm.





Agyaggal is bekenhetem a sebet. Ezekkel meggátolom, hogy tovább folyjék el a fa értékes tápanyaga és a fertőzéstől is megóvom.



 Gondolatok

Vajon mennyi nedvet tud leadni szezononként egy 5-10 éves nyírfa, de úgy hogy azért ne „véreztessük” el.
 A nyírfa, gyorsan növő, tehát hamar fejhető. Rövid életű, bár ettől valószínű, még rövidebb lesz az élete.  A virics az egészségünkre jó hatással bíró anyagokat tartalmaz. Frissen is fogyasztható, de besűrítve szirupnak, vagy akár cukorként tartósítva,  egyszerűen tárolható kis helyen is.
Miért ne ültethetnénk nyírfákat csapolás céljára. Mielőtt nekilátnánk tudni kell, hogy a nyírfa hűvös, csapadékos klímában érzi jól magát igazán. Nálunk csak gyakori öntözéssel telepíthető meg. Az viszont jó hír, hogy a szilfa is csapolható.
 Kis ligeteket, melyek dekoratívak, közébök más fajokat is vegyítve. Szilfát, juhar (jávor), cserfát,  amely szintén gyorsan növő faj és  csapolható, bodzát melynek a virágja kedvelt szörp alapanyag. A termése lekvárnak elkészítve ősi gyógyító szer meghűlés kezelésére. Az énekes madaraknak jó fészkelési lehetőséget nyújt és ősszel terített asztal számukra az érett bodza. A talajszinten a szeder, levele, fermentálás után adja a Magyar Plánta teát.. Éréskor kellemes csemege. Kisebb tüskétlen szeder ültetvényt is létesíthetünk árnyékosabb erdőszélen. Hatalmas édes szemek szüretelését a tüskék sem zavarják. A nyári orgonát a pillangók kedvelik és a közeli csalános a szaporodásukhoz szükséges helyet biztosítja. A tavaszi, őszi friss csalán hajtás szósznak elkészítve kellemes ételt ad. Megszárítva  teája főleg a cukorbetegeknek nyújt segítséget a  gyógyuláshoz, javít állapotukon. A talajt, klímát figyelembe véve alakíthatjuk a kis ligetünket. Olyan növényekkel tarkítva, amely nem csak számunkra hoz hasznot, hanem a környezetünkben élő, Élő Világ számára is kedvező életfeltételeket biztosít. Még sok más cserje, gyógynövény is telepíthető. Amennyiben nincs természetes víz, létesítsünk kis itatót is.
Sokan csak az anyagi hasznot nézik. Van másféle haszon is. A napi hajsza, munka után, kicsit meg pihenni a ligetben. Jó a szívnek, az idegeknek. Többet tud tenni mint sok gyógyszer. Akik nem értenek velem egyet, próbáljanak a Tv helyett kiülni a kertbe, és figyelni az ott zajló Életre. Mi minden történik ott. Leköti a figyelmét, és ha csak fél órára is de megfelejtkezik a gondokról. Megnyugszik, pihen.
Talán nincs olyan település melynek határában ne lett volna „szőlőhegy „ . ezek nagy része mostanra elhanyagolva az enyészeté lett, vagy nyaralóként hasznosítva. Az ilyen visszavadult területeken akár holdnyi nagyságú nyírfa ligeteket is létesíthetnének, a fentebb leírt javaslatokkal kiegészítve.

, bár ettől valószínű, még rövidebb lesz az élete” írtam fentebb. Öljük meg szegény nyírfát?
Őnőn fennmaradásunkért mi mindent elpusztítunk! Az ily módon létesített nyír ligetet tekintsük úgy mint a mezőgazdasági növény termesztés része. Az elhalt fák közül  hagyjunk ott lábon. A madarak átvizsgálják, táplálékot nyújt nekik. Később eldől, elkorhad,  de a halálával is folyamatosan életet ad.










2 megjegyzés:

  1. Én a kisujjnyi vastagságú ágacskákat szoktam levágni. Felrogzitem rá a palackot és a levágott gallyról leszedem a rügyeket. Ebből készitem a rügyesszenciát...

    VálaszTörlés