2017. március 30., csütörtök

A Banyatank                      A Banyatank - ról.  
Mint praktikus, üzemanyagmentes, szállító eszköz, a Bushcraftokon  is, és szállító eszköz  a  túlélő felszereléshez is.

Lapjára összecsukható.
Amikor elő szőr olvastam erről, nem tudtam hová tegyem, miről is van szó. Aztán majd leestem a székről a röhögéstől. Találó egy név, a városi gyalogos közlekedés megkeserítésére.

Nem tudom mi a neve annak a kerekes hátizsákra szerelhető hord váznak, melyet a neten néha látok, de elgondolkodtatott.
A téliesített változatát, a Tundrán használják. Ez kerék nélküli egyszerű szánkó. Könnyű, lapos műanyag. A hatalmas hómezőkön, a befagyott - tavakon,- folyókon a gyalogos közlekedés leggyorsabb sílécen. A hátizsákra még otthon ráerősítjük a kis műanyagszánkót, mellé a léceket. így indulunk útnak. Az elején a hátizsákot rendesen felvesszük a hátunkra, amelyen már fent van minden. Amint elérjük a síterepet, a szánkót csak lefektetjük, benne van a felszerelésünk. A léceket kell felcsatolni és már suhanhatunk is kényelmesen. No persze sielni azért tudni is kell.

Ilyen előzetesek után döntöttem egy ’ Banyatank ’ beszerzésére, mivel anyag, műhely hiányában nem tudtam magam készíteni.
Előzetes információm is volt egy saját készítésűről. Az illető nagyon gondosan megtervezte, elkészítette. Erdélybe mentek túrázni személygépkocsival egy adott parkolóig és onnan a gyalogos út. Kellemes út után a parkolóban elkezdtek felpakolni. A kerekes hord is összeállt. Indulhatnak. Már talán 10 m t is megtettek, amikor állj, szerelvényt igazíts. Ez abból állt, hogy az egész kerekes szerkezet repült a bozótba. Természetesen nem  hagyták ott, csak a hirtelen felindulás kívánta meg.
Szóval semmi jót még nem hallottam róla.
Nem túrázáshoz terveztem, hanem tábori szállító eszköznek.
Az Égei tengeri szigeten lévő táboromhoz mentem le, de most sok felszerelést vittem magammal. Autóbusszal mentem Athénig, két nagy 40 kg os csomagot vihettem díjmentesen.
A 90 l es hátizsákomra felszereltem az Ausztriában frissen vásárolt  kétkerekű kocsit.

 Háton is vihető
és kereken is húzható megoldással.Behajtható lábain stabilan megáll.

Kényelmes, praktikus, kevés túl súllyal.
Emellett még vittem kisebb hátizsákot, horgász zsákot, még táskát……
Az utazással, pakolással nem volt gond. Vonat, busz, taxi, hajó, és végén ismét taxi amellyel már a szigeten, a kívánt partszakaszra, az út végéig vitettem magam. A víz szélénél kiszálltam a puha homokon, kipakolt a sofőr , én fizettem. Szép csillagos éjszaka volt, csendesen morajlott a tenger.
Na, most ugrik a majom a vízbe. Hamarosan kiderül volt e értelme eddig utaztatni a kis kocsit. A nagy hátizsák már rajta volt, erre még kis csatos hevederekkel felerősítettem a többi csomagot. Kivéve a kisebb hátizsákot, melyet felvettem. és nekiindultam éjszakai túrámnak a parton.
Hát mit mondjak. Teljes siker. A nagy súly a kocsi kerekein van, ha megállok pihenni, csak rábillentem a lábára, a homokon is stabilan állva marad.
Nem csupán e miatt az egyetlen út miatt hoztam magammal, hanem további terveim is vannak vele.Banyatank, vízhordásra.


A tenger itt hullámzik nem sokkal alattam, de annak kissé sós az íze. Abban fürdök, mosogatok, és megfelelő arányban édesvízzel keverve főzésre is használom. Sajnos édes vízre is szükség van. Készítettem nejlonos lepárlókat, desztilláltam tengervizet, de ezek nem elég termelékenyek. Erről egy külön beszámolóban olvashattok. A téli időszakban, tavasz elején esik eső bővebben, de az esővíz tárolására, hatalmas gyűjtő felület és nagy tartály szükséges.
Marad az ivóvíz hordás. A táborhely kiválasztásánál ez egy sarkalatos pont.  E miatt is esett erre a borókás dűnére a választásom. Alig egy km re tőlem van egy vízcsap a tengerparton. Itt télen sincs fagy, ezért nem is zárják el a vizet. A víz szállítását, tárolását , legegyszerűbben  palackokkal oldom meg. Van egy 40 l es vízhatlan zsákom, ezt rögzítem a kocsin és ebbe teszem a palackokat. 15  -  20l vizet is el tudok benne húzni, a parti homokon sétálva.Azoknak is figyelmébe ajánlom, akik vészeseti csomagot tartanak otthon készenlétben,  vagy épp most tervezik az összeállítását, gondolkodjanak el rajta. Az nem kerül semmibe.
Gyakran olvasom, a kérdéseket, milyen szállító eszköz javasolt.
A terepen egy kis kocsi is jól  jöhet.
Egy olyan súlyú csomagot, mely egy gyereknek a hátizsákban sok lenne, egy ilyen kis kocsin játszva elhúzza. Vizet, tüzelőt, rőzsét szállítani.

Banyatank, mint kerékpár utánfutó
A kerékpár hátsó csomagtartójához, két pánttal hozzárögzítve stabilan megáll és a kanyarokat is jól veszi. Egy pánttal is lehet, csak abban az esetben jobban billeg, kevésbé stabil.Az első próba út, felszerelve de nem terhelve, egy pallósoron a tengerparton.Észre sem veszem, hogy ott van mögöttem. Az út göröngyös, kanyargós, de semmi gond nincs.

Lemegyek az útról a bozótba,Majd a homokon megyek tovább. Itt már nem tudom hajtani, de ez csupán erőnlét kérdése.
Ennek a terep próbának a lényege a felfüggesztés stabilitása volt. Itt már  biztonságosabb a két pántos rögzítés, míg aszfaltozott úton az egy is elegendő.

Kissé felpakoltam. A hátizsák, a kiegészítő zsebekkel 105 l es. Rajta keresztben egy nagy horgász zsák, amelybe több bot is belefér és az oldalsó rekeszébe hal kiemelő szák, és bot tartók is helyet kapnak. Még ott van üresen a három kerékpár táska, és még ezekre is kötözhetek csomagot.Így megrakodva, még hajtani is lehet a kerékpárt. Egy vészhelyzetben, ha menni kell, még további csomagokat is rakhatok a vázra, igaz ebben az esetben már csak tolni tudom. De, így felpakolva, már igen komoly mennyiségű felszerelést tudok magammal vinni. Gyakorlatilag mindent, ami az életben maradásomhoz szükséges.

Természetesen,  bő választékban kaphatók a kerékpár utánfutók is, de azt nem szívesen cipelném a hátizsákomon. Azok is jó választások, kinek mi tetszik, mire van igénye. Milyen célra, hol akarjuk használni. A Banyatank,  nem kerékpár utánfutó, hanem kézikocsi, ami több funkciót is elláthat.

Ettől többet már nem várhatok el, ettől az egyszerű, és viszonylag olcsó, de annál univerzálisabban felhasználható szállító eszközről.

Háton hordható, 

kézzel húzható és 

kerékpár után futóként is használható.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése