Faggyú mécses és főző.
A faggyút sok féle képen felhasználhatjuk, ennek egyik
módját mutatom most be. Nekem bevált, kedvenc mécsesem, rendszeresen
alkalmazom.
A mécsesekhez, szükséges egy tartály, az éghető anyag és
a kanóc.
A tartály vagy tégely lehet egy burgonya is.
Szobában.
és a szabadban télen is egyformán alkalmazható.
Használat során a burgonya nyers marad, de nem kell
kidobni, mert lehet sütni, főzni.
Konzervet vihetünk magunkkal, de sajnos hulladékként is
bérhol utunkba kerülhet.
A legegyszerűbb megoldás. Egy üres dobozba faggyú
darabokat teszek. Kanócnak egy darab textiliát, melyet előzőleg a faggyúval
átdörzsölök, hogy könnyebben tudjam begyújtani.
Ezt a kis faggyú mécsest ráhelyeztem egy másik
konzervdobozra, mivel az égés során keletkező hő átforrósítja és nem akartam
hogy az alatta lévő fát, az asztalkámat , megégesse, nyomot hagyjon rajta.
A fejődő hőt hasznosítani akartam, ezért főzőt
készítettem.
Az alábbi képeken egy konzerves dobozt alakítottam át
mécses - főzővé a késemmel táborban.
Jókora részen kivágtam, arra ügyelve, hogy a fenekén
elegendő hely maradjon a megolvadt faggyú számára.
A sorlyákat egy bottal elvertem
Találtam egy darab rozsdás drótot. A baltámmal két kisebb
darabot lecsaptam. A dobozba a kés hegyével lyukat ütöttem és ezekbe helyeztem
a drótdarabokat, edénytartónak.
Mehet bele a faggyú, a kanóc.
A tűzből kivett égő ággal meggyújtom.
Készen is van.
Azért nem ilyen egyszerű az élet. A doboz túl magas, a
láng nem éri el a bögre fenekét.
Módosítani kellett. A Hultafors késemmel kettévágtam.
Sokan helytelenítik a kések ilyen barbár használatát. De
a kés azért van hogy használjam. Kopik az éle, megfenem egy kövön, a baltámat
is a drót vágás után.
Most már sokkal alacsonyabb
Lefedve gyorsabban melegszik a víz.
A láng eléri a bögre fenekét, forr a víz.
A kiürült mécsest újra töltöm, a másnap esti használatra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése