2015. július 22., szerda

Horgász felszerelés kalandozáshoz II. rész A TintahalHorgász felszerelés kalandozáshoz
II. rész
A TintahalNem elégszem meg a már meglévő tudással, tapasztalatokkal, igyekszem bővíteni.
Azóta megfordultam a Tiszán,  egy  méretes ponttyal a szákomban jöttem el a Balatontól.

 Egy szép 4.5 kg – os ponty.
de ezt már nagyobb készséggel fogtam.

Olaszországban a tengerparti horgászat helyi szokásaival ismerkedtem. Vettem ehhez való erős hosszú botokat, és nagy orsókat.
Itt is volt mit, a parázs fölött forgatnom. Olaszországban a parti horgászathoz nem kell engedély. Vigyázat, nem messze Trieszttől, az öböl túloldala már Szlovénia. Ott és tovább Horvátországban is valószínűleg már kell engedély. Tovább hajózva, Görögországban már megint szabad a horgászat.Az újdonság a Tintahal, más néven a Szépia horgászata. Erre már alkalmas az úti horgászfelszerelés is.Horog nélküli mű csalival megyünk a Tinta halra.A horgászzsinór végére forgókarikával ellátott kapcsot kötök.
 A horgászzsinórról annyit, hogy én ilyenkor fonott zsinórt használok. Elég lenne a monofil, vagy más néven damil is. Ez olcsóbb, ilyeneket használok általában a horgászathoz. Utazáskor inkább az univerzálisabb fonott zsinórral rakom meg a dobot. Ez vékony, erős és mindenre jó. Sőt.  Ruhanemű, bakancs és egyebek varrásához is használhatjuk.
A kapcsot beakasztom a csalin lévő karikába. A garnéla imitátor nak a „ begye” meg van súlyozva ólommal, ez jól látható. Amikor bevetjük, a műcsali, fejjel lefelé 45 fokos szögben szép lassan sűllyed, majd a feneket elérve, megtartja ezt a testtartást.
A csali farkánál két drótkosár helyezkedik el. Nem túl acélos a drót, könnyen ki – be – hajlik, kézzel könnyen kiigazíthatjuk, ha szükséges. Mindenbe beleakad.
Így lehet ez a szépiával is. Még nem láttam mi történik a víz alatt, de a szépia tapogatói, karjai bele akadnak.A helybéliek tanácsára, kétaraszos zsineggel, 7gr os ólmot kötök a csalira. Talán, hogy gyorsabban süllyedjen.
A módszer. Peremfutós orsóval ellátott teleszkópos botot használok. Bevetem a csalit amennyire csak tudom. Várok kicsit. A csali lassan lesüllyed a fenékre. Megpihen, amíg el nem kezdem tekerni. Ekkor megemelkedik a felszín felé. Abbahagyom, visszasüllyed. Le – felhullámzó mozgást végzek vele.
 Ezt csinálom, még ki nem húzom, vagy amíg zsákmány nem lesz rajta. Újból bedobom.
Gátról, mólóról, kikötőben számíthatunk eredményre.
Ilyen helyen, a kövezeten, feltűnő, kisebb – nagyobb fekete foltokat veszünk észre. Na ez kell nekünk. A helybéliek bevált állásai. Minél több a fekete folt, annál több Tintahalat fogtak ki azon a részen, tehát ott eséllyel próbálkozhatunk. A kifogott állat nevéhez híven fekete folyadékot bocsájt ki, és ez nyomot hagy a köveken.
Lássuk a kiegészített felszerelést. Az alábbi képen úgy látható, ahogyan a hátizsákomban magammal viszem.Balról jobbra

Zöld vászontokban a teleszkópos gyűrűs bot. Mellette a 4 m hosszúra kihúzható spicc bot. Egy övtáska, benne villantók, voblerek, és a tintahal csalik. A következő, ebben a dobozban az úszózáshoz szükséges felszerelések. Konyharuhából varrtam kis zsákocskákat. és egy ilyenben tartom az orsót.

KicsomagolvaVászon köpeny, műanyag cső, ezekben tárolom a horgászbotot. Mellette a spicbot.
Villantok , alatta  szépia csalik.. Övtáska, alatt  csuka száj bilincs, és egy fekete haltartó háló.
250 m 16 mm es damil, alatta drót előke, alatta hármas forgók.
Úszós doboz, orsó, vászon zsákocska.


Az  úszós doboz tartalma.

Finn Halcsapda, horgok, előkével szerelt horgok, forgók, kapcsok, stopp az úsznak, úszók, létra, világító rudacskák.


Csont ’horog”  Csont szilánkot kötöttem damilra. Újdonság, még nem tudtam kipróbálni.

A villantós és a tintahalas dobozok, kinyitva.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése