2015. július 9., csütörtök

Spirituszfőző készítése két sörös dobozbólSpirituszfőző készítése két sörös dobozból

                                                           

Terepen akár egyetlen késsel is elkészíthetjük, legfeljebb nem lesz olyan szép, mintha néhány egyszerű szerszám is a rendelkezésünkre áll.
A felhasznált eszközökA dobozoknak az alsó egyharmadát, vagy még kisebb részét használjuk fel.  A levágás helyét először jelöljük körbe.
 Egy kis praktika. Egymásra teszünk két deszkát, arra vízszintesen ráfektetjük az alkoholos filcet, oly módon hogy a hegye túlérjen a felületen, hozzáérjen a mellé helyezett sörös doboz oldalához. A dobozt körbeforgatjuk, a toll pedig végig jelöli a vágás helyét.Mindkét dobozt bejelöljük, lehet azonos magasságban is.Ha van nálunk olló, azzal szebb munkát tudunk végezni, mint a késsel. Érdemes először nagyolni. Kettévágni a dobozt. Ezután már könnyebb szépen a vonal mentén haladni.Bejelöljük az égő rózsa lyukaknak a helyét. Filctollal könnyen megy. Először átlósan egy mással szemben, majd keresztben, és így folytatva egyenletes távolságokra felosztva csinos égőfejet kapunk.

Középre a spiritusz betöltéséhez, ütünk néhány lyukat, de először ezeket is kijelöljük.A lyukasztást egy hegyes árral végeztem. Az ár hegyét a jelre illesztem, oda fogom, a nyelét pedig a másik kezemmel, a tenyeremmel megütöm. Az égő fej nyílásait egész alacsonyra, közvetlenül a peremre érdemes tenni, hogy a fölé helyezett edény ne fojtsa el a lángot.

Ezzel megvagyunk a felső résszel.
Az alsó rész oldalát, fogóval megtörjük, hogy könnyebben bele lehessen csúsztatni a felső részbe.  Figyelem, az alsó megy a felsőbe, hogy a működés során fejlődő gázok, ne tudjanak rossz helyen eltávozni.Miután összepasszítottuk, a vágás peremét körbe is csiszolhatjuk. Ehhez egy finom reszelőt, csiszoló papírt is használhatunk.Készen is vagyunk.
Felülről beletöltöm a szeszt. A főző alá helyezett alátétre is öntök egy keveset. Ezt szikra vetővel is meg tudom gyújtani. Alul, a tálkában égő spiritusz, felmelegíti, gázosítja a főzőben lévőt, majd a kiáramló alkohol gőzt meg gyújtja.Ezzel meg is vagyunk, jóhet a főzés.
Benzinnel is működik. Az erős szél sem tudja kioltani.
Erősen kormol az autóbenzinnel és a szaga sem éppen szobába való. Sátorban nem használom.


Miután kialudt ilyen lesz.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése