Kövön, gödörben, fűbe csavarva és nyárson sütés.
A hatvani sóderbányából hoztam egy alkalmasnak ítélt
lapos követ. Figyelem,!!! Ez a sütési
módszer veszélyt rejt magában, mert
némelyik kő szétrobbanhat a nagy hőtől, és a repeszek balesetet okozhatnak.
Emiatt nem ajánlom az alkalmazását másoknak.
Azt a tanácsot kaptam, hogy ezt vegyem bele az írásaimba. Nekem még
sohasem robbant szét kövem.
A megtisztított, száraz követ beletettem a tűzbe, majd
egy - két óra elteltével elkezdtük a
sütés.
Egy tenyérnyi, vékony szelet marhahúst rátettem a kőre.
Attila barátom útközben a piacon vett egy öntött, kétrészes „sütő
lapot”. Nem tudom mi a tisztességes neve. Ezt is munkába vettük. A felforrósított lapok közé betettük a húst,
jól összeszorította, ( kiklopfolta )
majd a tűz
fölött megkezdte a sütést.
A sütés ellenőrzése könnyű, csak a kés hegyével meg kell
bökni. Órám nincs, nem tudom mennyi idő
telt el, de nem sok, mikor is késznek ítéltük. A kövön sült hús szaftos, de még
kissé rágós. Megfelelő minősítést kapott.
A húsokat nem sóztuk meg előre, de ennek ellenére sem volt ízetlen.
A vaslapok között sült húsról. Csalódás. Arra
számíthattunk, hogy a zárt helyen kevésbé szárad a hús, szaftosabb marad. Az
ellenkezője történt. Kiszáradt a hús. Egy újabb
tanulság.
( Nem felejtem, hogy a tavalyi Lappföldi utamon, a fűbe
csavart parázsban sült csukám is kiszáradt.)
„Csuka ebédre.
Egyik fele nyárson sütve, mint az este, de a másik
felével kísérletezek.
Félig zöld füvet, sást tépek és ezzel csomagolom,
csavarom be a már fokhagyma sóval meghintett fél halat.
Milyen elgondolás alapján? A növény aromásítja, remélem nem rosszul. A levél még tartalmaz
nedvességet, ezzel zárt térben párolódik, a zsírja megmarad. A csomagolás
megvédi a koszolódástól a parázsban.
Milyen szép logikus gondolat menet. Tanítani kellene.
Tanítják is, azok akik nem értenek hozzá. Mert mi lett a végén. Hát, nem az
igazi. A hal száraz lett!! A nyárssal szemben ahol, puha, lédús, zamatos. A
nedvesség, a zsír eltűnt. A szenesre égett fű rátapadt. Legközelebb nem kell
lekaparni a halat, hanem meghagyni pikkelyestül, mint az agyagban sütésnél. Jó
ezt tudtam, csak már a tisztítás után gondoltam a fűben sütésre. Meglepően a
halra sült fű nem is rossz. A fűvel szenesedett, de még nem keserű, halbőr.”
A nyárson sülő fél csuka, a másik fele a parázsban,
tűzben. Itt nincs faszén. A tüzelőm nyír és fenyő. Puha fák parázs alig marad,
folyamatosan rakni kell a tüzet.
Még a nyár elején megtisztított, sózott, kárászokat napon
megszárítottam.
Ezekből most néhányat a forró kövön megsütöttünk.
A kövön sült szárított hal, jó csemege volt
általános megelégedéssel.
A szigetre ivelő fatörzs tövében és oldalán sok fiatal
laskára leltünk.
Téli fűlőkében sem
volt hiány.
Tenyérnyi laska szelet, finoman sózva, forró kövön
megsütve. Hibát nem találni benne.
Összegezve, a kövön sütés eredményes.
Egyetlen gondot a kő jelent. Az adott helyen találunk e megfelelőt, vagy
visszük magunkkal.
Gödörben sütés, - főzés.
Kell egy kis gödör.
Félig tölteni parázzsal, vagy tüzet rakni benne.
Friss csalán levélbe göngyöltem a húst, majd a parázsra
helyeztem.
Befedtem a kiszedett földdel és magára hagytuk.
Ez a kis tűzgödör, a nagytestvér mellett foglalt helyett,
akitől kapott egy kis melegséget is.
Jó idő elteltével kibontottuk. Nem sok minden történt. A
parázs alul kialudt, a hús a csalánban még eléggé nyers maradt. A csalán
levelek is csak épphogy megfonnyadtak.
Újabb tapasztalás,
kevés volt a parázs. Nem történt semmi baj. Gödör kitisztít, tele parázzsal.
Újabb hústekercs friss csalánnal . és most még szomszédot is kapott. Az egyik
süldő nyuszi mellső lábát, lapockáját, fűbe csavartam, és most már előre
megsóztam.
Rá a parázsra, de
most felülre is parázs került és nem földeltem le.
Most már szépen leégett a parázs, no nézzük meg. Hát
néztük, csak néztük, kotorásztunk a maradványok alatt. végre előkerült egy kis
csomag, aztán egy nagyon kicsi. Ez utóbbi a nyúl volt, de elégett, majd
nyomtalanul. A nagyobb tekercs a marhahús. No ennek már csak az egyik vége
égett le, a többi viszont ehető, zamatos kellően átfőtt.
Gödörben sütés, - főzés tapasztalatai
Kis gödörnél, kevés húsnál. Alul - felül legyen parázs, gyakran ellenőrizni.
Mellékesen, hagyományos módon, egy nyulat nyárson
sütöttünk szép pirosra.
Agyagba burkolva is süthetünk halat,
Tojást
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése