2015. január 30., péntek

Horgászfelszerelés kalandozáshozHorgászfelszerelés kalandozáshoz 


Már a címnél elakadtam. Minek nevezzem? Survivel, túlélő felszereléshez soknak tűnik, de ha jól meggondolom, szükség van ennyi mindenre, ha ténylegesen hallal akarom kiegészíteni az étrendemet. Az EDC táskámban hordok egy tényleges túlélő horgászfelszerelést. Nagyképűen expedíciós felszerelés. Még nem tudom. Az alábbi felszereléssel eredményesen horgásztam a hazai vizeken


 Egy szép csuka a Tápióból


kívül, az Adrián, Izlandon, Lappföldön.

Sarkvidéki csuka. A fagyok beállta előtt fogtam villantóval. Utána még kettőt, és ezzel már a másnapi élelmem is megvolt. Természetesen a legegyszerűbb spiccbottal is lehet eredményesen kilószámra fogni a halat, az annak megfelelő helyen. Egy kiadósabb betegségem után sokáig nem tudtam dolgozni. Az időm nagy részét a vízpartokon töltöttem. Spiccbottal kilószám fogtam az ezüst kárászokat. Ez túlélő horgászat volt. Azt ettem amit fogtam. 2 , 3, és 5 m hosszú spiccbotjaim vannak. Van még jó néhány botom. Csukára, pontyra, keszegre, pisztrángra stb. mire, milyen helyre, melyik bot a szükséges, a jobb. Nem vagyok nagy horgászi, nem vagyok profi. Ezért a szakemberek építő kritikáit örömmel fogadom és remélem nem áll égnek a hajuk az itt leírtakról. Valaki írta, hogy ismerős horgásztól kért tanácsot a túlélő horgászfelszerelés összeállításához. Egy hosszú lista lett a vége, és vaskos költségvetés. Ebből kiindulva, jobb az én hozzáállásom, mint amatőr, kis horgásztapasztalattal . Végül is ezt a felszerelést, a tapasztalatlan ,de vállalkozó szellemű, világjáróknak ajánlom alapnak, vagy inkább áttekintés céljából.


A teleszkópos bot összetolva cc. 40 cm. kihúzva 1.8 m .  A kis orsóra 30m fonott zsinórt lehet felcsévélni.
A felső doboz a villantók, vobler és társai tárolására van. Alatta lévő dobozban az úszós horgászathoz szükséges felszerelés.

 Ezek nekem beváltak, eredményesen néha annyi, és akkora halakat fogtam, hogy már abba kellett hagynom aznapra a horgászatot, mert már a másnapi betevő halam is megvolt.

 Izland. Egy szigeten a kikötőben mindig nagy volt a zsákmány


 Ilyenkor sülve,- főve , reggel, délben , este halat ettem. Fél csuka, irdalva, nyárson


Fogtam halalkat tengerparti sziklákról, mélyvíziben, csak horog, és ólom volt a zsinegen. Az ujjaim közt eresztettem le a zsinórt, finomam ’súlyozgatva’ mozgatva, hogy megérezzem amikor rákap a hal.


Adria.  Szép színes kis hal a zsákmány, csak a háttér miatt nehezen látható

 Somogyban sekély vizű patakból kézzel dobáltam ki a halakat. Halastóból a lehalászáskor, úszva, alábukva az iszapból szedtem ki halakat. Ezek a módszerek mind nagyon jók, az adott helyen, időben. Erős szélben a tengerparton mit kezdjek a spicc bottal. Ilyenkor jól bevált a villantó, pergetve, de fenekezőként is. Hagyom lesüllyedni, várok néhány percet, meg mozgatom kihúzom.
 A tengeren, a mély vízben, a csónakról, hajóról horgászva, csak le kell engedni a zsinórt, melyre néhány horgot kötünk, a horgok tövében színes műanyag csődarabbal. Néhány leengedés - felhúzással gyarapodnak a halak a fedélzeten.

Itt nem a saját felszerelésemet használtam, hanem a hajóhoz tartozó készséget. Ki akartam próbálni, milyen is amit ők használnak. Ilyen módokon használtam az itt bemutatott felszerelést. Mindezt a hátizsákomban vittem magammal. Izlandon majd 2 hónapig vándoroltam. Nem egyedi eset, hogy a legközelebbi élelmiszer bolt 200 km. re van,.

Halfogásra alkalmas rugós "csapda " 


 Erős rugóval, hegyes végekkel. Óvatosan kell bánni vele.


 A hal fogó csapda honlapja: http://www.eraheinola.fi/fi/Talvikalastus/Tarvikkeet/478/Iskukoukku+Kisa/3542A bőr tokban Mora 611 es tör.  A méretekhez viszonyításként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése