2015. március 4., szerda

Kenutúra

Tápió – Hajta – Zagyva, kenutúraMegvettem életem első hajóját,  három személyes, tizenegy éves, sötétkék színű  túra kenut Szadáról. Én vagyok, a második tulajdonosa. A végeiben kialakított zárt légzsákok elsüllyeszthetetlenné teszik. Az ülések csavarral rögzítettek, kivehetőek. Ez fontos a továbbiakban, ha benne akarok aludni. Alapvető felszerelésként, két evezőt, melyek a méretemnek pont megfelelő, egy mentőmellényt, és leszedhető kerekű sólya kocsit.
Istvánnal, este már a térképeket tanulmányoztuk, részleteket nyomtatott ki, a másnapi induláshoz. A terv. Indulás Farmosról, a vármegye hídjától, a Hajta patakon. A Szelei határban a Tápióba jutunk, majd a Zagyva következik. Ez már egy nagyobb folyó. Erről Szolnoknál a Tiszába jutunk. Másfél napos, egy kint alvásos rövid kis próbaút. Ezzel az úttal a szórakozáson kívül a következő céljaim voltak. Ismerkedni a kenuval. Fordulékonyság, súly, térfogat, pakolási lehetőségek. Az eddigi hátizsákos gyalogtúráimhoz képest, a Vizi túrákra más felszerelést viszek. Többet. A hajóban elfér, a víz elviszi, nem nekem kell cipelnem. Amit nem viszek bakancsos túráimon, bogrács, serpenyő. Ezeket fiatalabb koromban még vittem magammal, de most már meg gondolom, mit teszek a zsákomba.  A mentőmellény kötelező, a sólya kocsi ajánlott. Ezeken kívül még egyéb apróságokat, mint machete, balta, petróleumlámpa, és amit még majd kigondolok. A felszerelés hordókba, és úgynevezett búvárzsákokba kerülnek.
Március első napja, a békamentési szezon kezdete is. Mi is ezzel kezdtük a reggelt. István Hajnival, és a gyerekekkel ment ki a falu alá. Én is csatlakoztam hozzájuk. A másfél kilométer hosszú kerítés mellé kihelyezett 77 vödörből, összesen ezernél több, zömében barna ásóbékát szedtünk ki. Főleg a gyerekek voltak a szedők, nagyon élvezték a békák fogdosását. A több vödörnyi kvartyogó csapatot, az országút túloldalán, a nádas tó partján engedtük útjukra.


Ezzel el is telt a délelőtt. Ebéd után, a megpakolt autóval, tetején  kenuval, vissza kocsikáztunk a patakhoz. A vízre bocsájtott hajóba bepakoltuk a készletünket. Integetés a parton maradottaknak, és elindultunk.


István a futó edzése közben, úgy  számolta, hogy itt a patak vize óránkénti 3 – 4 km es sebességgel folyik. A mi kényelmes lapátolásunkkal ezt a sebességet megduplázhatjuk, és ha minden jól megy, az éjszakát a Zagyvába torkollásnál tölthetjük. De nem megy minden jól, mint ahogy az már lenni szokott.  Egy héttel korábban, feljebb, a nádastó – víztározónál a zsilipet megemelték, hogy ezzel a belső vízszintet növeljék. Az első kanyar után már láttuk is az eredményt.  Másfél lábbal lecsökkent a szint, alóla előkerült a gyékény, tömör falat alkotva hajónk előtt.

 Lassan haladva, kutattuk az átjárót, a gyenge pontokat. Néhány méter haladtával tisztább vízfelület húzódott előttünk. Itt könnyen haladtunk, majd erős csapásokkal gyorsulva vágtunk neki a következő sűrűségnek.


Így küzdöttük magunkat előre, a sűrűséget váltogatva a nyílt felszínnel, Tápiószele alá. Minden rossznak vége szakad egyszer, hogy még rosszabb kövesse. Partra szálltunk, felmentünk a gátra, hogy előre sétálva terepszemlét tartsunk. Bizony nem sok jóval kecsegtetett. Gyékény és nád, nád és gyékény  sűrű szövevénye, teljesen elrejtette a vizet a szemünk elől. Hajózhatatlanná vált a Hajta ezen szakasza.


 Bosszankodtunk, de nevettünk is. Nem adjuk meg magunkat. Jöhet a telefonos segítség, Hajni. Mire nagy derültséggel meg érkezett a Volkswagennel, már gát tetején vártuk a teljes rakománnyal. Jólesőn helyeztük magunkat kényelembe,  a meleg autóban. Tudtuk, hogy a falu után egy kis zúgó lesz, ami a sekély vízállásnál újabb kipakolást, átemelést jelent. Ezért a főútról jobbra lekanyarodva, a tájház után, a gyepes gáton, a zúgóig gurultunk. Itt, a már lecsendesült vízre helyeztük a kenut, és benne, elrendezve a felszerelést.

-        nem kell nagyon sietni, jobb, ha még vársz egy kicsit. Búcsúztunk nevetve Hajnitól.
Növényzettől mentes, kanyargós, szűk kanyonban, jó tempóban eveztünk. Felüdülés volt a sok erőlködés után. Nocsak mi ez a zaj. Zúgó. No nem a Niagara, de azért óvatosan suhantunk át két kő között.  Kellemesen telik a délután hátralevő része.  Alkonyodik. Előttünk vasúti híd. A jobb parton, hívogatón, öreg tölgyes áll. A hídnál partra szállunk, felmegyünk körűlnézni, éjszakázó helyet keresni. Iszonyatos robajjal vonat megy át a hídon. Hát ez itt nem lesz jó. Menjünk tovább, túl Tápiógyörgyén. Nem javaslom, ott az ártér most víz alatt van. És a gát túl oldala is. Tudom, ismerem a helyet, jártam arra horgászni elég sűrűn. Ez az erdő tetszik mindkettőnknek. Döntöttünk. A hajót vontató kötéllel húzom, István beül evezni, felfelé az erdő túlsó végéhez. Nem volt nehéz feladat, sokkal könnyebb, mint azt először gondoltuk, az árral, széllel szemben.
Nem kellett helyet keresgélni. A fák között, a magas parton, bárhol felállíthattuk sátrainkat. István nyársat vágott, én elővettem a Lappföldi, teleszkópos nyársamat. A vacsora sült lecsókolbász pálcikás,  kenyérrel. Meggyúrom a tésztát, aztán nyársakért megyek. A tűz a nedves fa ellenére is már szépen ég, jó parazsat ad.
István fafaragó mester. Művészi képessége, kézügyessége itt is jelentkezik. A kolbászt gondosan, szépen átlósan, keresztben irdalja, hogy ne csak jó, de guszta is legyen. A tésztát, kis vágódeszkáján vékonyra sodorja, egyenletesen feltekeri a botra. A végét, benyálazott ujjával, oda heggeszti.


Én két tenyerem közt sodorva vastagabbra hagytam. Az ö kenyere vékonyabb volt jobban megsült, az enyém vastagabb, és puhább lett.  Lila hagyma is került az iszákból az asztalra. 
A szél is elült,  csillagos tiszta éjszaka várt ránk.

Második nap

István volt a korán kelő. Sétált a környéken, én a horgászbottal próbáltam szerencsét. Rablóhalra, csukára mentem. Voblerrel, pergetve végig jártam az előttünk csörgedező szakaszt. Az ujj, túra horgászbotomat most próbáltam ki először. Hogy megy a dobás, milyen rugalmas. Ez kihúzva harminc cm rel rövidebb, csak másfél méter, összecsukva sokkal kisebb mint az „öreg „ amit eddig a túrákra magammal vittem. Még az sem kerül nyugdíjba, csupán a tengeri só már kikezdte, az olcsó, vas alkatrészeit.  Egyetlen hal sem reagált. No se baj, aki nem akar jönni, az marad. Mi mentünk.  A hídnál könnyű kis zúgó, lazán vettük az akadályt. A kitisztított mederben, frissen jó tempóban jutottunk át a „kertek alatt”. Ezt szó szerint kell érteni, hisz kétoldalt a magas part fölött pihent a falu.


 Öreg vashíd, modern beton építmény váltogatták egymást. Ismerős víz tárult fel előttem, évente eljövök ide horgászni. Míg itt laktam, gyakoribb látogató voltam. A gát eltávolodik, az ártér kiszélesedik és elárasztja a víz. Egyszer a mederben, másszor a sekélyvizű tavon forgatjuk a lapátot. Kezdenek bennünk felelevenedni a tegnapi emlékek. Kezdődik elölről. A nyílt vízfelületeket, sokhelyütt a hajdan fennakadt gallyak, elhalt gyékény és egyéb növényi maradványok borítják, úszó szigetekként. Még a valami fűféle is kinőtt rajta. Akármilyen sebesen hajtottunk is rá ezekre, csak beleragadtunk. Gyakran inkább a kezünkkel a növényzetbe kapaszkodva húztuk magunkat előre, mint hogy az evezőt használtuk volna. Nagyobb eredményt elérve így.
Pihenő. Hová is rejtettem a kamerát?


 Alacsony építésű hídhoz érünk, vagy csak a víz nagyon magas, mindegy, a lényeg, hogy még a kenu orra sem fér be a híd alá.Visszaevezünk, és balra az ártérre fordulunk. Jó is ez egészen addig, míg az úthoz nem érünk. Ez is víz alatt áll, csak sekély. Megfeneklünk. Nem baj, a kis merülésű kenunál ez azt jelenti, hogy nyugodtan kiszállhatunk, a gumicsizmánkba nem folyik be a víz.  Itt könnyen húzzuk, a csizma a mélységmérő. Ezt a megoldást többször is alkalmaztuk a nap folyamán, a Tápió mentén.


Öröm tölt el a Bíbic hangjának hallatán. Ők is megjöttek és elhozták a tavaszt. Magányos szürke gém áztatja pipaszár lábait a hideg vízben.  A falutól távolodva, élettel telítődik a pusztaság. A gát messze, tágas ártér, messzire ellátni. A meder partját, sűrű bokros szegélyezi, köztük fák magasodnak, lábuk mélyen a víz alatt.A következő híd alatt még a fejünk sem kell lehajtani.Vizi Sorompó keresztezi, zárja el utunkat. Mintha csak jeleznék, stop, itt a hódok birodalmába hatolunk be, ne háborgassuk a lakókat

A mesteri fokon körberágott fa, miután már nem tudta tartani magát, pontosan keresztbe dőlt a patak felett, lezárva azt. A békés vándorok előtt a kis kapu mindig nyitva. Megkerülve a sorompót, tovább haladhattunk. Meg – megállva csodáltuk ezeknek az érdekes kis állatoknak a munkáit, a foga nyomait. Mint finom kis vésőjével a faszobrász munkálkodik az anyagon,  a már meglévő alakzatokból még jobban kihozni a benne rejlő szobrot.  Mesteri munka a Csókolódzó Hódpár.


Mennyi mindent rejt magában ez a kis mini vadon, amit csak a víz felől lehet igazán, a víz szintje felől nézve látni.
Jól kitaposott sáros ösvényA húsz forintos mellett jól látható és a nagysága is érzékelhető az Európai Hód lába nyomának.Észak Amerikai rokonával ellentétben nem épít gátat, csak valamilyen búvóhelyet keres készít magának.
Az alábbi képek, talán egy ilyen Hódvárat mutatnak.A sok érdekes látnivaló feledteti az idő múlását. Kellemes időjárás mellett érjük el Ujszászt. Eddigre, a lakottabb vidék közeledtére, a Hód nyomok is elmaradnak.Estére szeretnénk Szolnokot, a Tiszát elérni. Belehúzunk. Ezen a szakaszon, már tiszta a víz, csak a partról belógó ágakra, bedőlt fatörzsekre kell vigyáznunk. Ezen jól elmulatjuk az időt, néha az ágaknak kormányozva hajónkat.
Széles vízfelület, elettünk a zagyva.


A víz színe is más. Jobbra kanyarodva ráfordulunk, az alattunk növekvő víztömegre. A parton gyerekek figyelnek minket kíváncsiskodva, egy család sétál a parton.Az ártéri erdő famatuzsálemei csodálatba ejtenek minket. Némelyiket körbeölelni, talán három ember is kevés lenne. Időről- időre kikötünk, partra szálunk, megmozgatjuk elgémberedett lábainkat. Nem vagyunk még hozzászokva naphosszat, ehhez a testhelyzethez.


Megered az eső, amolyan szép, csendes, áztató. Ránk kerülnek az eső kabátok, a csomagokat is letakarjuk, bár amúgy sem sok kárt tehet a vízhatlan csomagolásban rejtőzködő felszerelésnek.
Érdekes fára figyelünk fel. Ez már nem is a fa, inkább csak egy megdőlt fa, lelógó vastag ága. Jóval a talaj felett elvágták, és közvetlenül a vágás felett, pedig egy hód körberágta. Vagy először rágta, aztán vágták. A friss forgács még ott hever alatt

Utunk ezen szakaszán sok Tőkés récét látunk. Párosával kelnek fel előttünk. Ritkábban fácán is kerül a szemünk elé. Egy ízben Barkós cinegéhez kerültünk közel. Még a délelőtt, Nagykócsagokat láttunk. Kevés Szarkát, a falvak alatt Balkáni gerléket.  Egerészölyvet, szitáló Vörös vércsét is megfigyelhettünk. Tegnap este baglyok szálldostak a patak felett. Él az egész határ. Sok madarat figyelhettünk meg. Másfajta élőlény nem mutatkozott. A békamentő kerítésen kívül, itt csak egy vízbe vetődő békát láttam.
Újabb akadály. Hatalmas bedőlt fák duzzasztják a vizet. A jobb part mentén, esélyesnek látszik az átjutás lehetősége. A látszat nem csak néha csal. Víz színén fekvő, és alá merült jókora fatörzs akadályoz, az átjutásban. Visszaevezünk, a partnak visszük a hajó farát.  István ül hátul, ő végzi a nehéz munkát. A felső ágat átemelve rajtunk a víz közepére dobja. Én mozgatom az alsót. Elindítani, a folyam sodrára bízni nem sikerül, de azt elérjük, hogy felette, még ha súrolva is , és a kimagasló oldalágak között, ezen a szűk átjárón az árral, sikeresen, baj nélkül, túlju

Az eső néha eláll, az ég borús, későre is jár, szürkület. Milyen szerencse hogy még nincs zöld lombja a fáknak. A nappal oly csodálatos, csónakázás a zöld lombsátor alatt című program, ilyenkorra sötét tavasbarlangi kirándulássá változna. A kétoldalt sötétlő partok között csillogó  víz fénye is változik, jelezvén a sodrást, felszín alatti törzseket, ágakat. Sejtelmes a víz. Változnak az esti hangok. Ez megint valami zúgót jelent. Kikötünk, terep, azaz zúgó szemle. Húsz, harminc méter hosszúságban fodrozódik a gyorsan futó víz.  Itt sebesebb mint eddig volt, de vélhetőleg a kövek felett elegendő a víz réteg, hogy a kenu alját ne sértse fel.
Ellökjük magunkat a parttól és izgulva a ránk várótól sodródunk, evezőinkkel az egyenes irányt tartva, ügyelve, hogy ki ne forduljunk. Klassz volt, hamar túljutottunk. Kár hogy nem láttuk. 
Távoli fények tűnnek elő. Egy toronyház. A víztorony tetején, a repülők számára figyelmeztetésül villogó vörös jelzőfény. Ezek már jó azonosítási pontok.  István már telefonon tartja a kapcsolatot, feleségével, Hajnival. Ő vállalta magára azt a nem egyszerű feladatot, hogy elénk jön az autóval. Mivel mi sem tudjuk, pontosan hol vagyunk, ő meg találjon meg.  Egy a bizonyos, hogy lefelé úszunk a folyón. Az ellenkező irányt észrevettük volna. Lesznek majd hidak, és ahol egyszerűbb a partra szállás ott ér véget ez a kis túránk. Hídban nem volt hiány. Hajni az első hídnál várakozott, gyalogosan. Az autót lejjebb hagyta, ahol kivilágított parkolót talált a magas part mentén, és kikötésre is alkalmas helyet.
A meredek csúszós partra lépve alig sikerült megállni.  Élményekben gazdag másfél nap volt mögöttünk. Köszönet Hajninak a segítségéért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése