2015. november 24., kedd

Fürj kopasztása                                         


                                                Fürj kopasztása

 A városlakók számára a csirkét már csak a nejlon borítja. Pedig eredetileg toll ruhájuk van. Főzés előtt ezt le is kell szedni róluk. Ezt lehet nyúzással, mint egy másik képsorozatban bemutattam, és lehet kopasztással is.
A háziasszonyok régi módszere, hogy a tyúkot forró vizbe mártják. Az igy leforrázott baromfinak könnyen lejön a tolla. Ha sokáig forrázzuk, a bőre is vele jön. A forró vizben áztatott csirke lábról könnyen lehúzhatjuk a felső szarusodott réteget, amelyet eldobunk, a többit pedig a levesbe főzzük.
A kopasztás előnye a nyúzással szemben, hogy ily módon nem vész kárba a bőr és a rajta lévő zsírréteg. Igaz hogy tovább tart, több munka, de megéri.
A kopasztást szárazon is végezhetjük.Kevés tollat fogva az ujjaink közé, óvatosan, hogy a bőrt be ne tépjük, kis rántásokkal megtisztitjuk.A már teljesen megtisztított madáron is maradnak apró pihék, bőrbe ágyazott tolltokok. Ezeket láng felett leégetjük. Ehhez a művelethez elegendő egy újságlap is.A madarunk már szép tiszta, kezdhetjük a zsigerelést, feldarabolást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése