2016. február 7., vasárnap

A „ Kék kagyló „ elkészítése.



A „ Kék kagyló „ elkészítése.




Valamikor hajdanában Bulgáriában, a Fekete tengernél, a Napos Parton kötöttem vele ismeretséget először. A seregből leszerelve rögvest oda mentem nyaralni. Még rajtam az „ angyal bőr „ mikor a nővérem már elintézte kettőnknek a szállodai foglalást, vonatjegyet.  Első tengerparti nyaram volt. Minden újdonság, sok élmény, érdekesség. Két kőre fektetett rozsdás vaslemez, alatta rőzse tűz, felette valamik. Nosza, mi ez, gyerünk megnézni. A „fő szakács” szívesen mutogatta, magyarázta, mi, mit , hogyan.
Akkor megszerettem, és a gyakori Fekete tengeri nyaralásaim alkalmával ki nem hagytam volna ezt a csemegét.

Muggia hal üzletében többféle kagylót is árulnak.





Köztük kék kagylót is.


  Én maradok a saját gűjtés mellett.
Az alábbi képsorozatot már az Adrián Trieszt közelében készítettem, pár napja.
Itt, az ár – apály érvényesül. Nem magas, kb . 1 m a szintkülönbség.
A Tide – zónában, a levonult víz helyén, könnyű a kagyló gyűjtés. Az itt látható terület dagálykor víz alatt van.



A hullámtörő első kövein már megtaláljuk a kagylókat.
 


Telepekben, sűrűn egymás mellett foglalnak helyet, kicsik, nagyok.



Csak válogatni kell közülük. Az apraja még had fejlődjön. A tengeri iszap miatt szürkék



Megmosva kiderül, hogy sötétkékek.



A sziklákhoz, az ott élő moszatok segítségével kapaszkodnak. Kézzel, kevés erőkifejtéssel leválaszthatjuk. Azért óvatosan kotorásszunk közöttük, mert az elhalt kagyló törött héjával megvághatjuk kezünket. A reggelihez, egy fél zacskónyi kagyló gyorsan összejön.
Figyelem, étkezésre, csak a zárt kagylókat gyűjtsük !



A tisztára mosott kagylókat tűzfölé teszem. Jelen esetben a Tatonka serpenyőjébe.



Hamarosan levet ereszt. Hogyan? A kagylók elkezdenek szétnyílni és kicsorog a bennük lévő tengervíz.



A tenger visszahúzódásakor, a kagylók bezáródnak és némi vizet is visszatartanak, a következő órákra. 12 óra az ár, apály váltakozási ideje. Mivel ez közbenső terület, 4 – 6 órát lesznek szárazon. A bezárt vízzel, még a nyári melegben sem lesznek szárazak.
A tűz melegétől elpusztul a kagyló, és a benne lévő sós tengervízben párolódni kezd. Máris megoldott a sós vízben, kuktába főzés kérdése. Mintegy 5 perc elteltével a kagyló héjak szét vállnak.



Ismét egy kis óvatosságra intek minden kagyló fogyasztót. Amelyik kagyló nem nyílik szét, nem szabad elfogyasztani, ki kell dobni.
Ha lemezen „ grillezem „ a kagylókat, akkor természetesen a kicsorgott víz lassan lefolyik. A serpenyőből nem tud ezért leöntöm, hogy kicsit süljön is. A korábban világos, kagyló test sötétebb, sárgás szint ölt, összébb zsugorodik. Az 5- 6 percnyi idő is eltelt, már fogyasztható, amint kivettük a héjból.



Egy pici ponton tapad, itt lecsippentjük.



A tapadásnál homokszemcsét rejthet, nem igazgyöngyöt. Ezt is leválasztjuk.



 Ilyen egyszerű a gyűjtése, elkészítése.  Ez indokolja, hogy tengerpartokon, ahol előfordul, első rangú túlélő és bushcraft étel.

Önmagában is fogyaszthatjuk, de készíthetünk falatkákat is. Citrommal megcsepegtetve pikáns izét fokozzuk. Sózni nem kell.
A mai reggeli kenyér kockák vajjal, frissen grillezett kagylóval.  Tengerparti sziklán tálalva.






Mosogatni nem kell.



 Jöhet a következő adag. Két – háromtucatnyi kagyló elég is lesz. Elegáns reggeli, úri környezet, tengerparti teraszon. Mennyibe is kerülne ez vajon, ha valami primitív Hotel éttermében szolgálnák fel !

A változatosság kedvéért, az ebéd, Zabpehely krémleves, kagylóval.
A tűzgyújtáshoz, faapritás a drót fűrésszel. Teszten a párnapja póstán érkezett nagy kinai szikravető.





A lábasban fő a krémleves, előtte a serpenyőben a kagylók párolódnak.




Itt a köveken laknak szép gusztusos osztrigák is.






Ezek ehető fajták, csak nem az itteniek, mert szennyezett a víz  a helybéliek szerint. Ők óva intenek a fogyasztásuktól. A 2 - 4  m mélyen levőket szabad csak megenni. Az Olasz nyelvtudásom hiányzó részét, a fantáziámmal egészítem ki. Az osztrigát nyersen fogyasztják, a kék kagylót pedig szigorúan minimum 5 percig sütöm. Ezért ehetem meg az utóbbit.



1 megjegyzés:

  1. A PEPATA a kèk kagylò nagyon elterjed màsik elkèszìtèsi mòdja. Jelentèse BORSOS.
    Oliva olajon jò nagy mennyisègű darabolt fokhagymàt èpp csak annyira megpiritunk, hogy illata legyen, ràdobjuk a mèg zàrt kagylòkat, alaposan megszòrjuk borssal és nyakon öntjük egy pohàr fehèr borral (ha nagyon nagy kondèr kagylòt kèszìt az ember akkor a mennyisègnek megfelelően több borral) de csak annyi legyen ami 5-6 perc alatt elpàrolog, ùgy hogy a kagylòk csak a sajàt levükben ùszkàljanak azutàn. Fedő alatt 5-6 perc alatt kész. Jòl megszòrni friss petrussal, piritòs kenyèrrel (vagy csak magàban) fogyasztjuk.

    VálaszTörlés