Ehető nem
ehető.
Ez a kérdés
merül fel a hajótöröttben a lakatlan szigeten, ismeretlen környezetben.
A mi világunkban
nem vagyunk rá kényszerítve ennek eldöntésére. A szakirodalmak már mindent leírtak,
csak meg kell találni, és elolvasni, Persze vannak sajnos tévutak, légből
kapott információk, egyik ezt írja a másik az ellenkezőjét. Vigyázzunk arra,
hogy mit eszünk meg.
Hogyan lehet
valamiről eldönteni, hogy elfogyasztva ártalmas e vagy sem.
ISMÉT
FELHIVOM A FIGYELMET, HOGY A LEIRTAKAT NE UTÁNOZZA SENKI
A
sarkvidéken, Lappföldi utam során, több különböző apró bogyót találtam a gyér
növényzetben. A hófajdok és más állatok is ezeken a növényeken, bogyókon ellnek.
Ebből a
sötétkék, majdnem fekete bogyóból, egyes helyeken tömegesen találtam.
Ránézésre, mint az Áfonya,de más a levele.
Áfonyával borított
hegyoldal az Alpokban.
Adonya gyűjtés szedő lapáttal.
Az eredmény.
A piros áfonya, egy külön csemege. A fanyar izű lekvárját húsok mellé tálalják,
kis adagban.
A kerek levelek az áfonyáé, a hosszú pozsgás pedig az ujj ismeretlen bogyóé.
Keveredve fordul
elő az áfonyával. A hetekig tartó utam során, jól jön egy kis friss gyümölcs,
vitamin, az egyhangú étrendem mellé. Időm is, bogyó is bőven volt, ezért
elkezdtem tesztelni. lakott területtől, embertől, telefon térerőtől, több napi járóföldre.
Hogyan is
történik az ehetőségi teszt.
1 1.- Nap Csak megnyalom, megízlelem a
növényt. Amennyiben rossz, ehetetlennek ítélem, félre is teszem. Ilyenkor csak
egy kis nedv kerül a nyelvemre, ízlelni, és azt is kiköpöm, semmi bajom nem lehet.
A sivatagi dinnye. Ez ugyan ehető, de borzalmasan keserű.
Pedig milyen jó is lenne, az ilyen tájon
Ha az iz kellemes, egy bogyót szétrágva a számban tartom, pár percig,
majd kiköpöm,
2.- nap
Lenyelek egy bogyót, amennyiben nincs semmi bajom.
3.- nap.
Semmi rosszat nem érzek a gyomromban, nincs hányinger, hasmenés, émelygés,
rossz közérzet, akkor ma már 2 -3 szemet eszek meg.
4.- nap Már
akár 10 szemet.
5.- nap
Maréknyit
Ettől kezdve
nyugodtam fogyaszthatom. Bizonyos gyümölcsök meghajthatják az embert, ilyen a
szilva, sárgabarack. Ettől ezek még egészségesek, fogyaszthatóak, csak a
mennyiséggel kell óvatosan bánni. Ezért
ha az újonnan megismert gyümölcs nagy mennyiségű fogyasztása meghajt, még nem jelenti,
hogy ártalmas. Csupán a mennyiségre kell oda figyelni.
Ennek a bogyóevésnek
itt azért volt jelentősége, mert heteken át a fő ételem a zabpehely, snack
leves, és rizs. Ezek mellé jól jön egy kis vitamin, és ez a bogyó nagy
mennyiségben állt a rendelkezésemre. Igaz, nem mindenütt, de a Tundra
meghatározó növényei közé tartozik.
ISMÉT
FELHIVOM A FIGYELMET, HOGY A LEIRTAKAT NE UTÁNOZZA SENKI.
Felelősséget nem
vállalok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése