Csalán szósz
A csalánféléknek csak néhány faja él Magyarországon, mivel
főképp trópusi faj. A közismert,
mindenütt megtalálható Nagy csalán – t ( Urtica dioica) használjuk étel-, tea- , hajmosószer-,
gyomirtószer- ként. Mária Treben könyvében sok hasznos információt találhatunk
erről a gyomnövénynek kikiálltott Gyógy növényről.
A sokrétű hasznositására
jellemző, hogy még kötelet is sodorhatunk a rostjaiból.
E kis kitérő után jöjjön a
recept.
A Csalán tavasszal és összel
hoz fiatal hajtásokat, ezért évente kétszer is van gyűjtési szezonja.
A felső fiatal leveleket és a
csúcs hajtásokat szedjük le. Aki nem birja, allergiás, az használjon vékony
kertész kesztyűt. A gyűjtést itt is, mint minden más vadnövény esetében, az
országutaktól, vegyszerezett területektől távol végezzük.
A levelek leforrázás után már
nem csipnek, kényelmesen felaprithatjuk késünkkel egy vágódeszkán.
Ezután forró olajban
megdinszteljük.( Az ilyen dinsztelt csalánt, tiszta, jól zárható kis üvegekben,
száraz dunsztba téve tartósithatjuk. Ügyelve arra , hogy az olaj ellepje,
légmentesen lezárja a dinsztelt csalánt. )
Szükség szerint, 1 - 2
Evőkanál liszttel meghintem, majd kicsit
megkapatom. Ezután felengedem vizzel, sózom, apritott fokhagymával megszórom, és készre főzőm.
Főtt burgonya mellé tálalom.
II, sz változat.
Ez az igazi, én igy szeretem igazából. A gond, hogy a hozzávalók, nincsenek velem a
vadonban.
A különbség mindössze annyi,
hogy amikor a csalánt felengedem, tejbe áztatott kiflit is morzsolok bele.
Ráadásnak, egy – két nyers tojást is elkeverek benne.
( Megjegyzem, hogy ugyanigy
készitem el a Ló sóskát is. Ennek, akár fél méternél hosszabb leveleiből hamar
megy a gyűjtés. A kész sóska szószba cukrot is teszek. )
Sós vizben főtt
hasábburgonyával tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése