2016. február 1., hétfő

A csiga elkészítése.A csiga elkészítése.Az alábbiakban kétféle csigáról lesz szó. Az egyik a közismert Éti csiga.A másik egy tengerparti sziklákon élő kúp csiga, melyeket az Adriai  tenger partján gyűjtöttem.Nem lesz itt szó semmi nagy varázslatról, csak néhány apróságról, de ezeken múlhat, hogy ehető lesz az étel, vagy soha többé ilyent.
Kezdjük az Éti csigánál.
A begyűjtött csigákat bő, zubogó  vízbe vetjük.Itt az állatok gyorsan kimúlnak. Pár perc múlva leöntjük a vizet. A csigákat a házukból egy étkezési villa segítségével kihúzzuk. Szépen kicuppannak a házból. Ha a bél vége beszakad, az a ház később szagos lesz. A teljesen üres házak alapos megmosása után alkalmasak arra, hogy a készételt abba visszatöltve tálaljuk.

A csigák talprészét levágjuk, erre van szükségűn. A többi hulladék. A levágásnál ne pazaroljunk, de ne is spóroljunk. Aminek le kell jönnie azt le kell vágni. Csak a Szin talphúst hagyjuk meg,. Ezt alaposan mossuk meg a nyálkától. Egy kis sóval dörzsölve könnyebben jön a nyálka. Végezetül a sótól is mossuk tisztára.Volt egy forrázás, most jön az első főzés. Na ez az a varázslat, amelyet sokan kihagynak és ettől lesz a rossz iz.
Az már egy rendes sós vízben történő főzés.
 A csiga talp egy erős izom. Lassan puhul meg, és közben fehér keményedő hab válik le. Amikor már majdnem kész, levesszük a tűzről, leöntjük a piszkos vizet és a húst tiszta hideg vízzel ismételten átmossuk.Ezt nem szabad kihagynunk.
Ennyi volt az előkészítés, ezután lehet megfőzni.
Itt egy hagyományos, füstölt szalonnás, hagymás Csiga paprikás készült.Ez csak a feltét, még kell hozzá valami amivel jól is lakunk.
Tavaszi bushcraftkor , mi is lehetne más mint egy fazék csalánszósz, a fiatal levelekből, csúcs hajtásokból.
Egymás mellett a tűzön a csalán szósz és a paprikás csiga.A vacsora tálalva, jó étvágyat.A szárazföldi csiga után most egy tengerparti következzen. Az Adriai tenger közismert nyaralóhely, sokan látogatják. Én Olaszországi, Trieszt környéki, Téli Horgász Bushcraftom, alkalmával gyűjtöttem csigákat. A kicsiny Sepia fogást egészítettem ki vele.
 Hogyan is, erről szól most a következő kis beszámoló.
Apálykor, a parton, a víz visszahúzódásával, előbukkannak a sziklákra tapadt csigák .Oly erősen rögzítik erős mészhéjukat, hogy képtelenség az újunkkal megmozdítani. jó erős késre van szükség. A szikla és a mészhéj közé be kell nyomni a penge hegyét és erősen feszítve megemelni. Amint a vákuum megszűnik, könnyen leválik.
Ránézésre a formája után sokan kagylónak mondanák, de. A kagylók két félből állnak a csigák pedig csak egyetlen darabból. Még ha ily kagyló formája is van.
Óvatosan tornázom a hullámtörő kövein, nehogy a vízbe pottyanjak. Januári fürdő nem a legkellemesebb, búvárruha nélkül.
 Nejlon zacskóba gyűjtöm szerzeményem.A parton heverő felfordított csónakot asztalként használva, nekilátok  megtisztítani a csigákat.Késem hegyével körbekanyarítva elválasztom a házától. Jól látható egy kis tapadási pont.Tenyerembe veszem a testet, felül van az emésztő csatorna vége.Magamtól távolodva lefejtem a beleket.

Majd a végén egy kis keményebb, pirosas szinű részt látok. Ezt levágom a talpról és a belekkel együtt kidobom.halad a munkaA talpakat megmosom, majd itt is mint az előzőnél tiszta vízben főni teszem.Előkészítem a többit. A tintahalat apróra vágom és hozzá jó sok fokhagymát.

A főzés közben itt is habos piszkos levet kapunk, melyről leszűröm a csiga talpakat.

Vajon megpirítom a fokhagymát.Amint jónak ítélem, mehet rá a hús féle.Tovább piritom.

.


Először levet enged, és csak azután kezd pirulni. Már látható a barnulás, amikor a foghagyma el kezd pattogni. Ekkor már elég lesz.
Ezután konzerv paradicsomot öntöttem rá. Fűszerezésnek stílusosan garnéla rák ízt használtam és azzal készre főztem. Tábori körülmények között a fűszerezés korlátok közé szorul.Mikor elkészült, ráborítottam a zacskó snack tésztát  és lefedve pihenni hagytam.1 megjegyzés:

  1. Hello
    Szuper az egész cikk! Egy kis megjegyzés, hogy azok a tengerparti csigák nagyon jó csalinak is, csak használni kell gumicérnát, mert hamar leszedik a halak, meg a rákok. A horog hegyére meg kis makrélakocka, és csak úgy jönnek a halak, hogy utána már nem kell csigát enned. :)

    VálaszTörlés