A „ Kék
kagyló „ elkészítése.
Valamikor
hajdanában Bulgáriában, a Fekete tengernél, a Napos Parton kötöttem vele ismeretséget
először. A seregből leszerelve rögvest oda mentem nyaralni. Még rajtam az „
angyal bőr „ mikor a nővérem már elintézte kettőnknek a szállodai foglalást,
vonatjegyet. Első tengerparti nyaram
volt. Minden újdonság, sok élmény, érdekesség. Két kőre fektetett rozsdás
vaslemez, alatta rőzse tűz, felette valamik. Nosza, mi ez, gyerünk megnézni. A „fő
szakács” szívesen mutogatta, magyarázta, mi, mit , hogyan.
Akkor
megszerettem, és a gyakori Fekete tengeri nyaralásaim alkalmával ki nem hagytam
volna ezt a csemegét.
Muggia hal üzletében többféle kagylót is árulnak.
Köztük kék kagylót is.
Én maradok a saját gűjtés mellett.
Az alábbi
képsorozatot már az Adrián Trieszt közelében készítettem, pár napja.
Itt, az ár –
apály érvényesül. Nem magas, kb . 1 m a szintkülönbség.
A Tide –
zónában, a levonult víz helyén, könnyű a kagyló gyűjtés. Az itt látható terület
dagálykor víz alatt van.
A hullámtörő
első kövein már megtaláljuk a kagylókat.
Telepekben,
sűrűn egymás mellett foglalnak helyet, kicsik, nagyok.
Csak
válogatni kell közülük. Az apraja még had fejlődjön. A tengeri iszap miatt
szürkék
Megmosva kiderül,
hogy sötétkékek.
A
sziklákhoz, az ott élő moszatok segítségével kapaszkodnak. Kézzel, kevés
erőkifejtéssel leválaszthatjuk. Azért óvatosan kotorásszunk közöttük, mert az
elhalt kagyló törött héjával megvághatjuk kezünket. A reggelihez, egy fél
zacskónyi kagyló gyorsan összejön.
Figyelem,
étkezésre, csak a zárt kagylókat gyűjtsük !
A tisztára
mosott kagylókat tűzfölé teszem. Jelen esetben a Tatonka serpenyőjébe.
Hamarosan
levet ereszt. Hogyan? A kagylók elkezdenek szétnyílni és kicsorog a bennük lévő
tengervíz.
A tenger visszahúzódásakor,
a kagylók bezáródnak és némi vizet is visszatartanak, a következő órákra. 12
óra az ár, apály váltakozási ideje. Mivel ez közbenső terület, 4 – 6 órát
lesznek szárazon. A bezárt vízzel, még a nyári melegben sem lesznek szárazak.
A tűz
melegétől elpusztul a kagyló, és a benne lévő sós tengervízben párolódni kezd.
Máris megoldott a sós vízben, kuktába főzés kérdése. Mintegy 5 perc elteltével
a kagyló héjak szét vállnak.
Ismét egy kis
óvatosságra intek minden kagyló fogyasztót. Amelyik kagyló nem nyílik szét, nem
szabad elfogyasztani, ki kell dobni.
Ha lemezen „
grillezem „ a kagylókat, akkor természetesen a kicsorgott víz lassan lefolyik.
A serpenyőből nem tud ezért leöntöm, hogy kicsit süljön is. A korábban világos,
kagyló test sötétebb, sárgás szint ölt, összébb zsugorodik. Az 5- 6 percnyi idő
is eltelt, már fogyasztható, amint kivettük a héjból.
Egy pici
ponton tapad, itt lecsippentjük.
A tapadásnál
homokszemcsét rejthet, nem igazgyöngyöt. Ezt is leválasztjuk.
Ilyen egyszerű a gyűjtése, elkészítése. Ez indokolja, hogy tengerpartokon, ahol előfordul, első rangú túlélő és bushcraft étel.
Önmagában is
fogyaszthatjuk, de készíthetünk falatkákat is. Citrommal megcsepegtetve pikáns
izét fokozzuk. Sózni nem kell.
A mai
reggeli kenyér kockák vajjal, frissen grillezett kagylóval. Tengerparti sziklán tálalva.
Mosogatni
nem kell.
Jöhet a következő adag. Két – háromtucatnyi
kagyló elég is lesz. Elegáns reggeli, úri környezet, tengerparti teraszon.
Mennyibe is kerülne ez vajon, ha valami primitív Hotel éttermében szolgálnák
fel !
A változatosság
kedvéért, az ebéd, Zabpehely krémleves, kagylóval.
A
tűzgyújtáshoz, faapritás a drót fűrésszel. Teszten a párnapja póstán érkezett
nagy kinai szikravető.
A lábasban
fő a krémleves, előtte a serpenyőben a kagylók párolódnak.
Itt a
köveken laknak szép gusztusos osztrigák is.
Ezek ehető
fajták, csak nem az itteniek, mert szennyezett a víz a helybéliek szerint. Ők óva intenek a
fogyasztásuktól. A 2 - 4 m mélyen
levőket szabad csak megenni. Az Olasz nyelvtudásom hiányzó részét, a
fantáziámmal egészítem ki. Az osztrigát nyersen fogyasztják, a kék kagylót
pedig szigorúan minimum 5 percig sütöm. Ezért ehetem meg az utóbbit.
A PEPATA a kèk kagylò nagyon elterjed màsik elkèszìtèsi mòdja. Jelentèse BORSOS.
VálaszTörlésOliva olajon jò nagy mennyisègű darabolt fokhagymàt èpp csak annyira megpiritunk, hogy illata legyen, ràdobjuk a mèg zàrt kagylòkat, alaposan megszòrjuk borssal és nyakon öntjük egy pohàr fehèr borral (ha nagyon nagy kondèr kagylòt kèszìt az ember akkor a mennyisègnek megfelelően több borral) de csak annyi legyen ami 5-6 perc alatt elpàrolog, ùgy hogy a kagylòk csak a sajàt levükben ùszkàljanak azutàn. Fedő alatt 5-6 perc alatt kész. Jòl megszòrni friss petrussal, piritòs kenyèrrel (vagy csak magàban) fogyasztjuk.