2016. február 9., kedd

Útifüves palacsinta                                 Útifüves palacsinta

Többektől olvastam, hogy gondban vannak, hogyan vigyék magukkal a palacsintához szükséges tojást. Általában felütve pillepalackban szállítják. Tej is kell hozzá… Lényeg az, hogy túlbonyolítják. Otthon, az más. Lehet tejjel, tojással, meg még ki mit akar, azt kever bele.  Tábori körülmények között, mindezt elfelejthetjük. Mi szükséges a palacsintához?
Liszt, víz, só. Egy palacsintasütő, és zsiradék. A lisztet vízzel, sóval elkeverjük. Csomós lesz, semmi gond.  Nem kell a turmixgép. Csak idő. A tésztánkat néha megkeverve, pihentetni hagyjuk.  Eközben szépen kisimul, csomómentes lesz. A pihentetés előnye, hogy a liszt szemcsék megduzzadnak, magukba szívják a vizet.
Csak ezért nem hordok magammal külön lisztet sem. A sokrétűen felhasználható zabpehely is tökéletes a palacsintához, mint azt az alábbiakban már  leírtam.


Széles levelű útifűvel szoktam sütni. 
A palacsintasütőbe zsiradékot rakok, majd beborítom a portól, szennyeződésektől megmosott levelekkel. Vigyázat, ha a forró zsírra tesszük a megmosott leveleket, a vízcseppektől a zsiradék fröcsögni fog és égési sérüléseket okozhat. Ezért várjuk meg még a levelekről lecsöpög a víz.

A tűz fölött a levelek hamar megfonnyadnak, ekkor ráöntöm a szokásos mennyiségű palacsinta tésztát. Mindkét oldalát megsütöm. Kristály cukorral meghintve, javaslom fogyasztani.  Egyedül álló íz világú csemegéhez jutunk igy.
Ha már a palacsinta tésztáról van szó, megemlítek egy szintén tavaszi  csemegét.

                    

                          Sült Bodzavirág-,  sült Akác virág- bundában

A virágzás kezdete a legjobb időszak ezek elkészítésére. Azonos mint a száritani való gyűjtés. Ilyenkor tartalmazza a virág a legtöbb hatóanyagot.
A töben lecsippentett virágokat, a híg palacsinta tésztában megforgatom, serpenyőben kisütöm.
Meghinthetjük porcukorral, vanillin cukorral is.
A Fekete bodza virága kissé muskotályos, émelyítős ízű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése