Útifüves
palacsinta
Többektől
olvastam, hogy gondban vannak, hogyan vigyék magukkal a palacsintához szükséges
tojást. Általában felütve pillepalackban szállítják. Tej is kell hozzá… Lényeg
az, hogy túlbonyolítják. Otthon, az más. Lehet tejjel, tojással, meg még ki mit
akar, azt kever bele. Tábori körülmények
között, mindezt elfelejthetjük. Mi szükséges a palacsintához?
Liszt, víz,
só. Egy palacsintasütő, és zsiradék. A lisztet vízzel, sóval elkeverjük. Csomós
lesz, semmi gond. Nem kell a turmixgép.
Csak idő. A tésztánkat néha megkeverve, pihentetni hagyjuk. Eközben szépen kisimul, csomómentes lesz. A
pihentetés előnye, hogy a liszt szemcsék megduzzadnak, magukba szívják a vizet.
Csak ezért
nem hordok magammal külön lisztet sem. A sokrétűen felhasználható zabpehely is
tökéletes a palacsintához, mint azt az alábbiakban már leírtam.
Széles
levelű útifűvel szoktam sütni.
A palacsintasütőbe
zsiradékot rakok, majd beborítom a portól, szennyeződésektől megmosott
levelekkel.
Vigyázat, ha a forró zsírra tesszük a
megmosott leveleket, a vízcseppektől a zsiradék fröcsögni fog és égési
sérüléseket okozhat. Ezért várjuk meg még a levelekről lecsöpög a víz.
A tűz fölött
a levelek hamar megfonnyadnak, ekkor ráöntöm a szokásos mennyiségű palacsinta
tésztát.
Mindkét oldalát megsütöm.
Kristály cukorral
meghintve, javaslom fogyasztani. Egyedül
álló íz világú csemegéhez jutunk igy.
Ha már a
palacsinta tésztáról van szó, megemlítek egy szintén tavaszi csemegét.
Sült Bodzavirág-, sült Akác virág- bundában
A virágzás
kezdete a legjobb időszak ezek elkészítésére. Azonos mint a száritani való
gyűjtés. Ilyenkor tartalmazza a virág a legtöbb hatóanyagot.
A töben
lecsippentett virágokat, a híg palacsinta tésztában megforgatom, serpenyőben
kisütöm.
Meghinthetjük
porcukorral, vanillin cukorral is.
A Fekete
bodza virága kissé muskotályos, émelyítős ízű.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése