2015. november 23., hétfő

A Felkészülésről !



A Felkészülésról !!!

Fogadd el, hogy már halott  vagy.  Ne görcsölj az életben maradásért. Akkor sokkal könnyebb tenni a dolgod, és eredményesebben is. Nyugodtan hidegvérrel tudsz cselekedni.
Ne arra készülj fel hogy mi fog történni, azt nem tudhatod.  Nagy valószínűséggel nem az lesz amire készülsz. Vehetjük 50 % - nak az esélyt. vagy – vagy. Aztán ez feleződik és már csak 25 %.
Mégis hogyan, mire lehet felkészülni. Sok tudásanyaggal, de legfőképp a tanultak begyakorlásával. Sok ember képtelen lenne tüzet gyújtani, még a legtökéletesebb eszközökkel, tüzifával sem.  Elszakad a hátizsák vállpántja, már kész katasztrófa. Nincs fürdőszoba, már kétségbe van esve. Sok időt tölteni a szabadban, különböző körülmények között, kint aludni minél többet.  Aki nem tudja kipihenni magát, azt a fáradtság fogja elvinni nem a támadó.
Raktározzál be készleteket amiket jónak látsz, de számolj azzal is, lehet hogy csak néhány perced  marad. Megfogni a gyerek, az asszony kezét, minél nyugodtabban. Ők Tőled várnak mindent. Fél kézzel felkapod a zsákod és ami abban van, az van. Ha túl sokat akarsz vinni, lehet hogy semmit sem sikerül. Ezzel elindultok, és ha még életben maradtatok, ezután jön a bushcraft. Mi lesz akkor nálad. Nem sok minden. Ekkor fontos  hidegvérrel felmérni a helyzetet, és magabiztosan nekilátni. Menedéket keresni, készíteni. Ivóvizet és élelmet szerezni. Remélhetőleg lesz a hátizsákodban valamennyi hasznos élelem, tűzszerszám. legalább egy takaró, ami alábújva egymást lehet melegíteni. A testi kapcsolat biztonság érzetet nyújt.
Ami hiányzik, azt a későbbiekben megtalálod, szétszórva az utakon, elhagyott autókban, házakban. Ha menekülsz úgysem egy elhagyott szigetre kerülsz, ami sokkal könnyebb lenne, hanem csak a közelben valahová.  A civilizáció maradványai körülvesznek. Lesz honnét pótolnod, kiegészítened.
Ha nem tudsz bánni a fegyverrel akár ne is vigyél  magaddal. Az ellenséget  csak felbőszíted és esetleg csak ezért, önvédelemből végez veled, Egy ásó sokkal hatékonyabb lehet, mint egy rosszul választott fegyver.
 Vadászatot el kell felejteni. Aki még soha nem vadászott, csak az gondolja azt  hogy majd a vadászattal ellátja a családját. A  természetben kevés élelmet fogsz találni, ha korábban nem ismerkedtél meg az élővilággal és nem gyakoroltad a gyűjtést, elkészítést.  Hiába a túlélő horgászfelszelés, ha még soha nem horgásztál. Ezen tudással , gyakorlati  tapasztalattal, már tudsz valamennyi élelemhez jutni, de az kevés lesz.
Az ilyenre nagyon jól fel lehet készülni. Ha van, a családdal elmenni egy magán horgásztóra, itt csak napi jegy kell meg a felszerelés. Ha olyan a hely akkor ott helyben el is lehet készíteni. Szórakozva tanulás. Nem pont Rambó kést kell venni,.Semmi kifogásom ellene, bár nem ismerem.
Nem árt ha megtudunk nyúzni egy nyulat, megpucolni egy szárnyast, halat és nem idegen számunkra a bogrács, a grill rács sem. De ez csak kiegészítés.
 Be kell menned  lakott helyre, ezért a kezdeti időben a közelben kell maradnod.
 Néhány hét, hónap múlva már úgyis stabilizálódik  a helyzet és aszerint kell alakítani a továbbiakat.
Ismételve magam. Nagyon fontos a nyugalom, biztonságérzetet nyújtani a többieknek. Ha többen vagytok, a viszályok, az egyserű a konfliktusok, amik máskor elintézhetőek egy kézlegyintéssel, most végzetesek lehetnek.
Valami ilyesmire gondolok a felkészülésnél.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Bekut barátom, jó ítéled meg a helyzetet. ;)
    Baráti jóindulatból mondom, a 2. bekezdésben "A Felkészülésról !!!" ó helyett ő.

    VálaszTörlés
  2. Úr Isten! Amit te itt leírtál az úgy van.Tapasztaltam boszniában ahol esküdöztek hogy nem hagyják el otthonukat még az életük árán sem.Eggyetlen szatyorral kényszerültek menekülni az emberek.De bizony aki tehette nemhogy fegyvert de még a katona ruhát is levetette hogy nelegyen feltűnő.Mint ahogy én is civilben jöttem haza nem katona ruhában.Még így is elkaptak a szerb katonák.Ha a vadonban mentem volna ahogy az eredeti terv volt (s átúszni a drina folyót)Több mint valószínű hogy kinyírtak volna.A tanulság az hogy nem a jó kinézet s a romantika az amitől túlél az ember hanem az alkalmazkodás a fontos.

    VálaszTörlés