Fürj kopasztása
A városlakók számára a csirkét már csak a nejlon borítja.
Pedig eredetileg toll ruhájuk van. Főzés előtt ezt le is kell szedni róluk. Ezt
lehet nyúzással, mint egy másik képsorozatban bemutattam, és lehet kopasztással
is.
A háziasszonyok régi módszere, hogy a tyúkot forró vizbe
mártják. Az igy leforrázott baromfinak könnyen lejön a tolla. Ha sokáig
forrázzuk, a bőre is vele jön. A forró vizben áztatott csirke lábról könnyen
lehúzhatjuk a felső szarusodott réteget, amelyet eldobunk, a többit pedig a
levesbe főzzük.
A kopasztás előnye a nyúzással szemben, hogy ily módon
nem vész kárba a bőr és a rajta lévő zsírréteg. Igaz hogy tovább tart, több
munka, de megéri.
A kopasztást szárazon is végezhetjük.
Kevés tollat fogva az ujjaink közé, óvatosan, hogy a bőrt
be ne tépjük, kis rántásokkal megtisztitjuk.
A már teljesen megtisztított madáron is maradnak apró
pihék, bőrbe ágyazott tolltokok. Ezeket láng felett leégetjük. Ehhez a
művelethez elegendő egy újságlap is.
A madarunk már szép tiszta, kezdhetjük a zsigerelést, feldarabolást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése