Zabpehely terítéken-
Magam sem tudom miért , talán régi történetek, filmek,
könyvek, a Twist Oliver és hasonlóak hatására a alakult ki bennem az a kép,
hogy az zabkása a szegények zabok, elnyomottak mindennapi eledele. Nem finom,
de olcsó és életben tart.,Az utóbbi időkben, ha zabkásáról volt szó kezdtem
odafigyelni. Aztán látom, hogy itt Ausztriában is, a Marketekben a polcokon ott
sorakozik a Zab különféle formákba, pehely, liszt ,durva szemű stb. Tán egy éve
hogy elkezdtem kóstolgatni. Tavaly Izlandon egy fiatal Német család reggelire ezt főzött. Már másodjára
járják hátizsákkal Izlandot, és épp gondjuk volt a reggeli kása főzésnél, mert kifogyott a benzin. Valahogy
megragadt bennem, hogy hátizsákos
emberek zabkását főznek,
Megvettem én is az első fél kilogrammos Zabpelyhet.
Enyhén sós vízben jól megfőztem. Nem is rossz, csak egy
kicsit sótlan. Cukorral vagy lekvárral gyakori reggelimmé vált. Instant
kakaóval meghintve a tejbegrízt juttatja az eszembe. Ha picit több sóval főzöm
keményre, nem kell édesítő.
Alkalmanként fogyasztottam, de nem lett a napi étrendem része.
Évek óta a túráimon, a fő étel a müzli szelet volt az olcsóbb fajtákból.
Gyakran hallani,hogy mi mindent hamisítanak. Ki tudja miből készűl az étel.
Erre példa, hogy amikor megláttam egy ½
kg os margarint nagyjából azonos árban mint az 1 l es ásvány víz, ez már erősen
gondolkodóban ejtett. Vízen kívül mi van még a margarinban.
Miből van a müzli szelet, mit tartalmaz., milyen minőségűt.
A praktikus csomagolása, mely meggátolja
hogy szétfolyjon, a nagy melegben, helyezte számomra előtérbe. Az előző
meggondolások miatt azonban elkezdtem a zacskós müzlik felé kacsingatni. Ezt is
lehet enni kanállal, nem folyik, nem ragad, és még azt is látom mit eszek.
Lassanként a müzli szeletekről átszoktam a zacskósra. Innen már magától jött,
hogy saját keverésűt készítsek. Minden hozzávalót megkapok kis kiszerelésben
is.
Kell egy bázis anyag, Ilyen néven kapni is valamit.
Attila barátom javasolta, a zabpelyhet,mert hogy az egészségesebb mint a búzakorpa. Vannak akik számára a búza
fogyasztás kifejezetten ártalmas. Nem nyújtom tovább, így született meg a saját
müzli keverékem és ezt követte az étrendemben is a zabpehely.
Időről – időre előtérbe kerül valamelyik élelem, melyről
a szakemberek megállapítják hogy valójában ártalmas az egészségre.
Őseink élelem raktárából nem hiányozhatott a zsír.
Mangalica disznót tartottak. Ól nélkül, láncon is elvolt, és bőven adta a
zsírt. Az elvtársaknak a Tsz ben ez nem felelt meg. Más fajták voltak a gazdaságosak,
a számukra nagy hasznot hozók. Meg is állapították, hogy a mangalica
egészségtelen, a sok zsírra nincs is szükség. Valamelyik elvtárs a napraforgó
olajban látott jó piacot. Ehhez le
kellett nyomni a zsír fogyasztást. A mangalicát üldözni kezdték, majdhogynem ki
is irtották. Éljen a hús sertés és a napra forgó olaj. Ez utóbbi mostanra már
annyit romlott a minőségéből, hogy még szappan készítésére sem alkalmas.
A politikai rendszerváltás kihat az üzletre is. A tudósok
ujjfent megállapították, hogy a mangalica kimondottan egészséges. Mondhatni
javallott a fogyasztása. Éljen a mangalica! És még sorolhatnám. Irtsuk a
parlagfüvet. A parlagfű orvosság.
Ezért én kétkedve fogadom az ilyen divathullámszerű,
egészség megőrzési tanácsokat. Én nem ezekre hagyatkozom, emiatt is kezdtem
részletesebben beszámolni arról, hogy s miként jutottam el idáig és miért,
hogyan folytatom.
Az alábbiakat a neten találtam.
http://www.memton.com/hirek/zabpehely
„Már kis
mennyiség fogyasztása is észrevehetően csökkenti a koleszterinszintet,
köszönhetően oldható rost tartalmának, valamint segít megelőzni a
szívbetegségeket alacsony zsírtartalmú étrend mellett. A zabpehely sok sportoló
étrendjében is központi szerepet tölt be, különösen az erősportolók között. Az
oldható rosttartalom képes az emésztést lassítani, így stabilizálja a
vércukorszintet. A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers,
mivel a főzés felszabadítja a korábban is említett vízoldékony rostokat. ezek a
rostok lehetővé teszik, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba. Ez a
cukorbetegek számára különösen jó hír.
Napjainkban az emberi fogyasztásra
termesztett és feldolgozott, gondosan válogatott egész szemű zabot
megtisztítják külső héjától, majd malomüzemi tisztítás és előkészítés után,
gőzöléssel, hengerek közti lapítással állítják elő. A zabpehely tartalmazza a
zabszemekben lévő táplálkozás-élettani szempontból fontos alkotóelemeket,
fehérjéket, élelmirostokat, természetes vitaminokat, és ásványi anyagokat.
A zabpehely élettani hatása:
A zabpehely élettani hatása:
- Gazdag B
vitaminban és E vitaminban
- Vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne
- Növény létére nagy a fehérjetartalma
- Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
- Ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál
- Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén
- Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni,
megszüntetni
- A rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak
toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak.
- Teltségérzetet okoz. Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt
nassolni.
A zabpelyhes levesek, főzelékek, sütemények, müzlik lényege, hogy áztatott zabpelyhet keverünk az ételekbe, ettől rostdúsabb, táplálóbb élelmet kapunk. Továbbá kiválóan alkalmas bizonyos táplálkozási szempontból nem igazán egészséges ételösszetevők kiváltására, helyettesítésére is.
Azonban az ízesített zabpelyhekkel és egyéb reggelinek árusított gabonapehely készítményekkel vigyázni kell, ezek gyakran tartalmaznak cukrot és egyéb adalékanyagokat!
A zabpehely rendszeres fogyasztása jó hatással lehet az egészség megőrzésére, javíthatja az emésztést és a csontok, valamint erek általános állapotát. Fogyasztása minden korosztály számára kedvező lehet, de kisgyermekek, kismamák, és idős emberek táplálásában is kiemelkedő szerepet játszik.
- Vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne
- Növény létére nagy a fehérjetartalma
- Regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
- Ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál
- Ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén
- Gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket
- Természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni,
megszüntetni
- A rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak
toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak.
- Teltségérzetet okoz. Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt
nassolni.
A zabpelyhes levesek, főzelékek, sütemények, müzlik lényege, hogy áztatott zabpelyhet keverünk az ételekbe, ettől rostdúsabb, táplálóbb élelmet kapunk. Továbbá kiválóan alkalmas bizonyos táplálkozási szempontból nem igazán egészséges ételösszetevők kiváltására, helyettesítésére is.
Azonban az ízesített zabpelyhekkel és egyéb reggelinek árusított gabonapehely készítményekkel vigyázni kell, ezek gyakran tartalmaznak cukrot és egyéb adalékanyagokat!
A zabpehely rendszeres fogyasztása jó hatással lehet az egészség megőrzésére, javíthatja az emésztést és a csontok, valamint erek általános állapotát. Fogyasztása minden korosztály számára kedvező lehet, de kisgyermekek, kismamák, és idős emberek táplálásában is kiemelkedő szerepet játszik.
Szűcs Sándor
mesterszakács
MNGSZ Egészséges Táplálkozás Bizottság ”
A müzli
keverékem által jutok rosthoz, növényi olajhoz, zsírhoz, szőlő és növényi
cukorhoz, szénhidráthoz. Saját ízlésemnek megfelelően, finom és tápláló.
Rendszeresen
hordok magammal étcsokoládét. A mostani
utamnál a második hét végére elfogyott és nem is pótoltam. Tetszőlegesen
fogyasztom. Több hetes, hónapos utak alatt, amikor módom van rá veszek néhány
banánt, és vajas lekváros kenyérrel pótolom az édesség hiányomat.
Aszalt
gyümölcs. Mazsolát, esetenként datolyát fogyasztok.
Szárított
hús Jerki. Egy éve szoktam rá. Magam szárítom, de a boltit sem vetem meg.
Rénszarvas
snack, kolbász karikák
Az eddigiek
a kiegészítő, de ugyanakkor fontos táplálékok is.
Fő élelmeim.
Snack leves
ill. tészta. 60 gr os kiszerelésben kapható. Napi 1 -2 zacskó val
fogyasztok belőle 6-7 dl vízzel leforrázva levesként. Kell a folyadék pótlása,
különösen hideg időben amikor vizet alig iszom. Előnye hogy a melegvíz is elegendő, nem kell forralni, ha nincs lehetőség
rá. A tengerparti forró homokra kitett Tatonkámban a nap heve gyorsan
felmelegítette a levesnek való vizet. Mehet bele az adalék kis pihentetés után
hamarosan fogyasztható a leves. Utazás
közben, nem forró, de meleg vízhez
könnyen jutunk hozzá lakott területen. Előnyös, ha van nálunk egy merülő
forraló. Jó étel túrára , utazáskor.
Rizs. Ez a másik fő élelmem. Idő
igényesebb mint a leves, ezért csak tábor állítás után főzöm, több módon is.
1.- vajon
megpirítom, kissé barnára. Háromszoros mennyiségű vízzel felengedem, és addig
főzöm, míg a leve fel nem szívódik. Ezután lehetőség szerinti meleg helyen
letakarva pihentetem jó negyeg órát.
Vagy amíg ehetőre meghűl. Ezt kedvelem jobban .
2.- zacskós
rizs. 4 x 125 gr kiszerelésben
forgalmazzák, általában. Előnye a 0.5 kg
– os kiszerelés. Miért vigyek 1 kg ot amikor a f ele is elegendő. Olcsóbb mint
a hagyományos rizs. További előnye, hogy
a zacskóban tudom tárolni a főzés után is, nem igényel külön edényt. A
zacskóból is ki tudom enni, ha nem eszem meg mindet, ebben tartom másnapig.
A rizsek
főzésekor a só helyett használhatok levesport, vagy aromás sót, ízesítésnek.
Finnországban
mindenütt kapni Grill makkara nevű kolbászokat 400 gr – os kiszerelésben, 4 db
–ot csomagonként. Helyi közkedvelt nyársalni való, nekem is nagyon bejött. (
Magyarországon a lecsó kolbászt ajánlom helyette. )
4 evőkanál
rizst főzök és ehhez 10 dkg kolbászt nyársalok. Ha nagyon be kell osztanom ,
akkor csa k 5 dkg ot. Vagy nyárson sütöm, vagy a tatonka serpenyőjében ,
felaprítva, vajon. A zsiradékkal a rizsre öntve kellemes ízt ad.
Eddig ez
volt a menő, de mindegyik vizet, melegítést igényel.
Most
besoroltam a zabpelyhet is a fő ételeim
közé. Sőt talán a legfőbb lesz. Mi indokolja?
Úgy ahogy
megveszem , rögtön fogyasztható. Minden
adalék anyag, folyadék nélkül is. Nem száraz, kellemesen ízletes. Ezzel szemben
egy kanál lisztet próbálnék megenni, vagy száraz tésztát ropogtatni. Ha nincs
vizem, semmi gond. Néhány kanállal elfogyasztva megvan a reggelim. Ezek nagyon
fontos szempontok nem csak túlélésnél, de egy egyszerű túrázásnál is.
Az
alábbiakban felsorolom, milyen módon fogyasztottam eddig a Zabpelyhet.
1) Önmagában nyersen, szárazon
kanalazva. Ráinni egy kis folyadékot.
2) Kávéba, teába belekeverve,
beáztatva.
3) Müzli: kb 30 dkg zabpehely
25 „”
mazsola
10
„” kókusz reszelék
10
„” napraforgóbél, v. darált dio
4) Krémleves. 0.5 l vízbe aromás sóval,
vagy leves porral izesítve, 2 evőkanál zabpelyhet belefőzök.
5) Kása: 6 dl víz, kevés só, 6 Ek (
evőkanál ) zabpehely. Keményre főzöm.
Miután kihűlt fogyaszthatom natúr, vagy ízesítve cukorral., lekvárral,
kakaóval.
6) Bot kenyér.: sóval, sütőporral,
vízzel tésztát gyúrok belőle. Hasonlóan mint a búzalisztből, arra azonban
figyelni kell, hogy állás közben a durva szemcsék vizet vesznek fel és ezáltal
keményedik a tészta. Tehát lágyra gyúrjuk, majd pihentetjük. Avagy rögtön
süthetjük. A tésztából kis darabot kiszakítunk, hosszú nudlira gyúrjuk,
vékonyítjuk, majd a botra szorosan feltekerjük. Parázs felett forgatva megsütjük. Mikor kész, nem tapad a botra, vizes kézzel bekenjük. Szép szint kap,
és nem lesz száraz.
7) Lepény.: Ugyanaz a tésztája mint
fentebb a bot kenyérnek. Nem nudlit gyurok, hanem kilapítom és a tatonka
serpenyőjében zsiradék nélkül kisütöm. A tésztában előzőleg darabka vajat
gyúrtam.
Ha az ilyen tésztát lágyabbra
gyúrjuk és bő zsiradékban sütjük ki akkor az a Vadnyugati fleppdzsek. Csak ott
búzalisztből készítették
8) Pehely morzsa.: Vajon ( zsiradékon ) megpirítjuk a zabpelyhet, kevés vízzel, sóval keményre főzzük. A pirítás miatt
közel annyi vizet sem vesz fel mint a nyers pehely. Főzés közben sűrűsödik,
összeáll, darabossá, morzsalékossá válik. Ekkor jó. Fogyaszthatjuk natúr, vagy
cukorral , lekvárral ízesítve.
9) Grízes tészta, zabpehelyből. Gríznek
a búzadarát nevezzük. Most hasonló állagú étel készül. A 8. pontban leírt darát fött tésztával
összekeverjük.
A Pelyhes tészta. A 60 gr os gyors
tésztát veszem alapul. A forró vízbe beleszórom a tésztát, leveszem a tűzről és
lefedve 3 – 4 percig állni hagyom, majd leszűröm. Ha a tésztához mellékelt
ízesítőket is beletesszük a vízbe, akkor a tésztánk és a pelyhes tészta is
ízletesebb lesz. Vigyázzunk, ha csípős fűszert teszünk a vízbe, akkor a
tésztánk, édesen nem lesz jól fogyasztható csak sósan.
Amennyiben fűszeresen bő vízben
főzünk, a leszürt lé jó erőlevesnek, ami hidegben különösen jólesik.
Egy ilyen 60 gr – os tésztához, 6
púpozott Ek zabpelyhet főzök meg morzsának. Egyszerű , jó étel.
Miért vaj?
Általában horgászom is és a halat vajon sütöm meg. Miután sóztam ,
fokhagymáztam. A vaj melegben sem folyik annyira mint a zsír. Ezen kívül jó
zamatot ad az egyszerűen, kevés fűszerrel elkészített ételnek. A botos kenyeret
is készíthetem vajjal, vagy utána megkenem mint a vajas kalácsot,
10) Zabpehely cipó szárított élesztővel.
Csak egy kísérletet tettem. Az élesztőt a sütőporhoz hasonlóan használtam. Nem futtattam fel, kevés ideig
kelesztettem. Hideg idő jártak felém ez nem kedvez az élesztőnek. Tatonkában
parázson megsütöttem. de keletlen lett kissé.
11) Zabpehely lepény szárított
élesztővel. ugyanaz a tészta, csak ezt
tovább kelesztettem. Kilapítva serpenyőben kisütöttem. Ez jobban sikerült, a
hosszabb kelesztés, és a vékon forma miatt, jobban átsült.
12) Széles metélt. A már ismertetett
módon meggyúrom a tésztát és kinyujtom. Sodrófa helyett, egy vízzel teli fél
literes Colás flakont használtam. Az így kinyújtott tésztát a késemmel
felmetélem, és forró vízben kifőzöm. Tökéletes, nem főtt szét. Továbbiakban a
hagyományos tésztáknak megfelelően használom.
Beáztatott szárított hússal készült metélt leves.
13) Galuska leves, Csurgatott leves.:
avagy levesbetétek. Nokedli sűrűségű
tésztát a zubogó vízbe csorgatok.
Amennyiben a tésztát sűrűbbre hagyom és kanállal a forró vízbe szaggatva
főzöm ki, galuskát kapok.
14) Pelyhes nudli.: A zabpehelyből
sóval, vízzel tésztát gyúrok. Kisebb darabokat szaggatok ki, ezeket hosszú
nudlinak sodrom meg. Késemmel felvágom, forró vízben kifőzöm, Kevés zabpelyhet
vajon --megpirítok és benne megforgatom a kifőtt nudlikat.
A kész darás nudlit zsiradékon
serpenyőben át is süthetem, így más ízt ad.
15) Palacsinta. Mindent a hagyományos
módon, csak az alapanyag más. Ehhez már kell palacsinta sütő is. Feldobva,
pörgetve lehet sütni, finom lágy tészta az eredmény.
16) Útifüves palacsinta. Na ezzel meg kell
várnom a tavaszt. A megmosott útifű levelekkel beborítom, a forró olajjal
ellátott serpenyőt. A leveleket megfonnyasztom. Felöntöm a szokásos mennyiségű
tésztával. Mindkét oldalát átsütöm . Kristály cukorral szeretem.
17) Sült bodza vagy Akác virág. Híg palacsinta
tésztában megforgatom, serpenyőben kisütöm.
E két
utóbbit most nem tudtam sütni, de a korábbi tapasztalatok alapján ennek sem
lesz akadálya.
Az úti konyhám
és a felszereltsége.
Ennyi fért
bele ebbe a túrába. Jó étvágyat!
Gondoltam adok pár ötletet zabpehely elkészítéssel kapcsolatban, elvégre évek óta nap mint nap ezt eszem, de végül én tanultam jó pár módszert, köszönet érte!
VálaszTörlésA konyharuhából készült tatyóval kapcsolatban kérdezném hogy nem dohosodik benne az étel? Itthoni páratartalom mellett szerintem előbb vagy utóbb gond lenne belőle, bár ha hamar elfogy a tartalma akkor lehet nem.