Rakotuli,
a tradicionális Számi tűz
Jukka Kantola, az Inari
vidékéről származó Számi férfi elmondása és sajátkezű rajza alapján.
Ő itt született, ezen a vidéken nőt fel, megtanulta az életben
maradást. Most a gyerekei miatt, hogy az életük könnyebb legyen, a jobb
tanulási lehetőség miatt beköltözött Ouluba.
Én két napja hagytam el Rumakuru Vanhát. Ott még erdős, dombos a vidék.
A Vanha szó azt jelöli, hogy a régi, az ősi, az eredeti. Kis rönkház, kályhával
fűthető, két ember kényelmesen elalhat a padokon, és még ketten a földön. Én is
ott töltöttem az éjszakát egymagamban.
Bent a falon, fotó a hőskorból
A házzal szemben kis patak csörgedez a völgy alján, biztosítva egész
nyárra az ivóvizet.
Dél felé haladva az utam enyhén emelkedett, és ezzel együtt ritkult a
növényzet, fogyadoztak a fák. Imitt – amott még árválkodott egy fenyő, de
többségben csak a törpe nyír maradt meg. Némelyik még a törpénél is törpébb,
inkább csak kúszik. A levelük, nyírlevél ezeknek a küszó növényeknek is. Egy
tóparti menedékháznál találkoztam össze, egy szintén hátizsákos Számi férfival.
Közös tűz mellett ültünk és lassan beszédbe elegyedtünk. Könnyű dolgom volt,
mivel ő tudott Németül, és szívesen mesélt az itteni életről. A családnak jobb
a város, de az ő szíve ide húz. Amikor teheti buszra ül és egy két hétre beveti
magát a sarkvidéki tundrába. Ez az Ő világa. Télen is jön. Ilyenkor magas,
széles síléccel járja a vidéket. Romakuru ban rendszeresen megszálltak még az ő
szülei is amikor erre vitt az utjuk. Két évtizede, hogy megépült itt egy nagy
turista központ, Saariselka. Az itt, azt úgy kell értelmezni, hogy gyalog
néhány nap. Előtte lakatlan vidék volt ez is, és a központi menedék Romakuru
volt.
A téli sítúrák, néha megnehezülnek. Az idő változásával ragadóssá válik
a hó, és nem csúszik a léc. Ilyenkor nem tud tovább menni. Egyszerűen elássa
magát a hóba, és vár. Egy két napnál többet nem kell várni, ismét jó lesz a hó.
Errefelé a hó nem vastag, esetleg a méteres vastagságot éri el.
A kint alváshoz jó, ha van tűz is. Ennek meggyújtásáról, két módjáról,
beszélt nekem uj ismerősöm.
Rakotuli, a tradicionális Számi hosszú tűz.
Meg kell jegyeznem, hogy az itt élő őslakosok a Számik, de a föld a Lapp föld, és nem
szeretik ha lapoknak nevezik őket.
Ehhez a tűzhöz ki kell választani a megfelelő fát. Lábon száradt,
legalább comb vastag, szürke színű, kéregnélküli, álló fát. A fa színe jelzi,
hogy száraz. Korhadt fa nem felel meg, csak az egészséges száraz.
Kidöntjük a fát és másfél – két méter hosszú rönköket fűrészelünk. A
darabok egyik oldalát baltával meglapoljuk. Egyenletes, bütyök nélküli sima
felületet kell kapjunk.
A tűz helyének a kiválasztásánál a következő szempontokat kell
figyelembe venni.
A szél irányával azonos irányba fektessük a rönköt. Ne keresztbe.
A fekhelyem a tűztől egy méterre legyen ne távolabb.
A fekhelyem a magasabban legyen mint az alsó rönk, a felsővel egy
magasságban, de ha lehet, még feljebb. Ennek két oka van. Az egyik, hogy
magasabban melegebb lesz mint lent. A másik az, amennyiben a felső rönk leesne,
és felénk billen, ne tudjon ránk gurulni az égő farönk.
Ha havas az idő, először letaposom, elkotrom a havat. Alapot készítek a
tűznek. Ágakból, gallyakból, hogy a meleg hatására megolvadt hólé ne áztassa
alulról a tüzelőt.
Az egyik rönköt a kiválasztott helyre a szél irányába lefektetem, de
úgy, hogy a lapolt része felül legyen. Erre fektetem rá a másikat, a lapolt
részével lefelé. Fontos, hogy a szél hosszában fújjon. A jó minőségű fa égni
fog szélcsendben is, de a gyengébb minőségűnek, kell a jó oldalszél.
A két vízszintesen, egymáson fekvő rönk közé, távtartókat dugok be, oly
magasakat, hogy 3 ujjnyira megemelje a felsőt az alsótól. Két tartó elegendő, a
két végénél.
A felső fát rögzíteni kell, nehogy lebillenjen. Az emberek
legtöbben azt a megoldást választanák, hogy két – két karót leütnek az egymáson
fekvő rönkök két oldalán és ezzel kalodába fogják a fákat. Ezzel a megoldással
az a baj, miközben a tűz ég, ezek a
karók is meggyulladnak, elégnek, és leeshet a felső rönk, ezzel véget vetve
fűtésnek. Ezért más megoldás kell. Kell
két hosszabb karó. Az egyik végét kihegyezem, a másikvégén pedig átütök egy
szöget. A hegyes végét a földbe szúrom . ferdén a rönköktől. és nagyobb kővel
rögzítem. A másik végén lévő szöget pedig a felső tűzifarönk végébe ütöm.
Ez a helyszínen készült kis rajz, melyet Számi ismerősöm
vetett papírra, remélem érthetővé teszi amiket leírtam.
A jobb oldali rajz, az egymáson fekvő két rönkkel azt
ábrázolja, hogy hagyhatunk kis ágcsonkot is távtartónak.
Bőséges élesztékre, gyújtósra van szükségünk. Rengeteg
nyírfa háncsra, tollaságra, vékony faszilánkra. Az elkészített rönkök közé a
háromujjnyi magas résbe, a távtartók közét teletömöm élesztékkel, gyújtóssal.
Majd végig meggyújtom. Ahogy fogy a gyújtós, folyamatosan rakok utána, tömködöm
a résekbe a gallyakat. Mindezt addig folytatom, amíg rendesen be nem gyullad a
rönk, teljes hosszában. Ha ez megtörtént kiütöm a távtartókat.
Figyelem ! A fentebb említett ágcsonk távtartókat is ki
kell ütni baltával. Ez nem egyszerű ezért jobb, ha a magunk által becsúsztatott
távtartókat használjuk.
Ha mindent jól végeztünk, akkor már meg is vagyunk. A
tűz, a fa vastagságától függően, 5 -6 órás időtartamra ki fog tartani.
A gyakorlatban ez nem lesz ilyen egyszerű. Az első próbálkozások
kudarcba fulladhatnak, semmi baj, ismételni, gyakorolni kell. Ne felejtsük,
hogy ők is gyerekként kezdték el figyelni, hogyan csinálja a papa. Kezdéskor
vékonyabb fát is választhatunk. kisebb tűz is elég a gyakorláshoz.
Mikor Gábor megérkezett vele együtt láttunk neki egy
ilyen gyakorlatnak. Kar vastag, szürke, még lábon álló, de már száraz fát
választottunk. Baltánk nem lévén, a késünkkel lapoltuk meg a fákat.
Előkészítettük a gyújtóst, majd a hallottak alapján
kezdődött a tűzgyújtás. Minden kérgünket, gyújtósunkat elhasználtunk, de mégsem
gyulladt meg a felső rúd. Azaz már - már meggyulladt, de ez nem volt tartós.
Végül is kialudt, azaz nem gyulladt be a hosszú tűz. Közben teljes lett a
sötétség, el is fáradtunk, vacsorát is kellett még főzni. Ez volt hát az első
kísérlet. Visszagondolva, magasabb rést kellett volna hagyni, oda több gyújtós
befér, és a nagyobb hő eredményesebben tudja meggyújtani a rönköt. A többszöri
gyakorlással sikerülnie kell.
Ezen a tájon főleg fenyő és nyírfa él. A Rakotuli – hoz
csak a fenyő alkalmas, mert az itteni nyírfák görbék.
Ahogy megyek az Északi sark felé egyre kevesebb lesz a
fenyő, és minden fa alacsonyabb is lesz. Hamarosan csak a kis növésű, nyírfák
adják a tűzrevalót, azok is szegényesen. Ezen a kihalt vidéken a tűzgyújtásnak
más hagyományai, szokásai vannak. Az alábbiakat ugyancsak Számi ismerősöm,
Jukka Kantola magyarázta el nekem, és én lejegyzeteltem akkor, hogy most
szavait pontosan tudjam papírra vetni.
Téli
szabadtűz Nyírfával, Jukka Kantola nyomán.
Északon már csak ez van. Nyírfa. Az élő fát kell kivágni,
ez jó tüzelni, jól is ég. Különösen télen amikor kevés vizet tartalmaz a fa, mert nem szállít tápanyagot a koronába.
Hogy mi a baj a száraz fával? A magam tapasztalata szerint, a földön fekvő ágak,
közepe már pudvás, rohadt, tehát, nincs is száraz fa. Úgy látszik nem tud
kiszáradni, ennek oka lehet a kéreg olajtartalma, ami nem engedi szellőzni. Ezt
már csak én gondolom így, nem a tanítom szavai ezek.
Ilyen könnyen leválik a kéreg a már pudvás ágról.
Amit ő mondott, hogy télen, nyáron, csak az élő nyírfával
lehet tüzelni. Fűrészelni, kell, mert nem törik az élő ág, csak szaggatni
lehet. Tehát jó ha legalább egy bicska
fűrész a hátizsákban, ha ilyen útra megyek. Miután összeszedtem a tűzifát,
gallyakból alapot készítek a letaposott hóra. Ide jó a korhadt ág, bármi amin
meg tudom gyújtani a tüzet.
Nyírfa háncsot, kérget, sokat gyűjtök össze, legalább egy
vödörnyit. Ez kerül alulra, közvetlenül az alapra. Erre vékony gallyakat, halmozok
szintén nagy mennyiségben. A halmozással csak óvatosan, nem ész nélkül szórni,
hanem szépen válogatva, Az ágacskák vékonyabbik vége nézzen a szél felé,
amerről fúj a szél arra nézzen a vékonya. Erre vastagabb gyújtósokat, tollas
ágakat helyezek, szintén ügyelve, hogy a vékonyabb végek a széllel szembe
nézzenek. Újabb réteg következik, már vastagabb tűzifából. Jókora, máglyát
rakok így össze.
Alul meggyújtom a háncsot. Hevesen gyullad, jól ég, majd
füstölni kezd. Nem szabad hozzányúlni. Az alsó részen a háncsot nem szabad
piszkálni. Füstöl mint a fene, de nem
szabad hozzá nyúlni. Csak a tetejére rakhatom folyamatosan a hasított könnyen
gyulladó ágakat. Türelmünk elnyeri jutalmát, belobban a tűz. Nagy tüzet kell
rakni, kicsit nem lehet ebből a fából. A hobó kályha féle stílus itt felejtős.
Sok gyújtós kell, sok tollas ág faragás, de elérjük célunkat.
Míg másutt egy marék száraz akác gallyból is lehet olyan
tüzet rakni, amin megfő az étel, itt Északon nem lehet. A kis tűz itt meg sem
gyullad, illetve rögtön ki is alszik. Folyamatos táplálás mellett közepes tűz
még megél. de nagyon füstöl.
Nem véletlen hogy az őslakosság ilyen tüzeket rak.
Téli szállás a nyíresben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése