A tábori vízdesztilláló
Élelem nélkül tovább bírjuk mint víz nélkül. Állítólag napi
két liter vizet kell legalább magunkhoz vennünk. Ívó vízként, levesként. A
reggelre elfogyasztott kávé nem számít, mert az csak szárítja a szervezetet.
Egy kis, egynapos kirándulás alkalmával, nincs nagy gond. Nem kell sok vizet
magunkkal vinni. Ez egyéntől függő. Este otthon pótolhatjuk a veszteséget. A
többnapos túrák alatt, fontos a mindennapi, megfelelő mennyiségű, ivóvíz felvétele.
Nem biztos, hogy a szomjúság érzetünk jelzi, a szervezet folyadék hiányát.
Nagyon jó indikátor, a sötét sárga, narancssárga színű vizelet. Ha ilyet tapasztalunk okvetlenül kezdjünk el
inni. Itt most nem térnék ki az élettani hatásokra. Leggyakrabban hidegben,
télen fordul elő, hogy nem szomjazunk meg, és keveset iszunk.
A hosszú vándorutak ivóvízellátása már gondot okozhat.
Indulás előtt betervezzük a víz lelő helyek útba ejtését, de lehet hogy már
kiszáradt, szennyezett. Netán állati tetem hever benne, és még sorolhatnám mi minden történhet, mi akadályozhatja
ivóvízhez jutásunkat. Ismeretlen helyen be sem tudjuk tervezni a vízvételt.
Ha olyan környezetbe kerülünk, hogy a rendelkezésünkre álló
víz egészségtelen, valamilyen módszerrel ihatóvá kell tennünk. Ennek több módja
is van, mint a különböző szűrők, vegyi tisztítók, stb. amennyiben semmi egyéb
nem áll a rendelkezésünkre, remélhetőleg van tábori edénykészletünk. Ezzel, ha
nem is laboratóriumi felhasználásra, de mindenesetre fogyasztásra alkalmas
vizet desztillálhatunk. Nem valószínű, hogy valaha is desztillálni fogunk, de a
tudomány elsajátítása csak a hasznunkra lehet.
Táborozáskor egy jó program a házi desztilláló
összeállítása, kipróbálása. Egy újabb élménnyel gazdagíthatjuk a napunk
történéseit.
Minél nagyobb
tapasztalati tudással rendelkezünk, annál magabiztosabbak leszünk az életben. A
hirtelen felmerülő helyzet megoldásához az agyunk szegletében könnyen
találhatunk valami megoldás félét.
A desztillálás hátránya hogy a tisztítandó folyadékon kívül,
jelentős mennyiségű hűtőfolyadékra is szükségünk van. Ezért az összegyűjtött
hajnali harmat megtisztítására már más megoldást kell találni. Nem szabad
figyelmen kívül hagyni a tüzelő szükségletet sem. Gondolok itt a sivatagos
területekre, ahol a vízen kívül a tüzelő anyag begyűjtése is gondot jelenthet.
E művelettel
a szennyeződések, akár 99,9 %- át is eltávolíthatjuk.
Mivel a
vizet forraljuk, desztilláláskor elpusztulnak a baktériumok, vírusok és egyéb
biológiai szennyeződések.
Forraláskor
a vizet gőzzé alakítjuk, a szennyeződés, az ásványi sók az edény alján maradnak.
A gőzt lehűtve, tiszta vizet kapunk.
A desztillált
vizet önmagában fogyasztásra, nagy mennyiségben, nem javaslom , hiszen
hiányoznak belőle az életfontosságú sók, elemek. Ezért keverjünk hozzá
italport, vagy készítsük el teának, levesnek, stb.
Az alábbi módszer, még nagyapáink korából való. Nem az én
találmányom. Én csak átültettem bushcraft felhasználásra, a hajdani „sámlis
pálinkafőző „ elvét.
A felszerelés:
- A Tatonka edénykészlet serpenyője a nyelével
- a lábos benne a tisztítandó vízzel
- sörös doboz alja
- fogó
- csajka ebben hozom a hűtő vizet
Tatonka edénykészletet használtam. A lábasba, maximum 1/3 ig, töltöm a
tisztítandó folyadékot. Az edény
oldalánál, a folyadékba, kis lapos követ süllyesztek. Erre kerül az az edényke
amelybe a desztillált víz fog csepegni. Jelen esetben egy sörös doboz alsó
része.
Mivel ez nem érintkezik a lábas aljával, és azon keresztül a tűzzel, nem
forr fel a benne levő desztillált víz.
A Tatonka serpenyőjét, ferdén a lábosra illesztem, oly módon
hogy a legmélyebb pontja az edényke fölé essen.
Ezt az egészet a tűzre helyezem, a serpenyőt hideg vízzel megtöltöm.
A melegítés hatására, a tisztítandó folyadékból gőz száll
fel, majd a hűtővíztől hideg serpenyő alján lecsapódik. Ez a pára cseppekké
alakulva lassan a serpenyő legmélyebb pontjára gördül. Itt akkorára duzzad,
hogy lecseppen, bele a kis tégelybe.
Amint a hűtővíz megmelegszik, cseréljük le hidegre. Mindezt
addig végezzük, mígnem az edénykénk megtelik desztillált vízzel.
Óvatosan kiemeljük. Vigyázat, minden forró.
A forró
desztillátumot ráönthetjük leves porra, vagy snack tésztára, és pár perc múlva
a gyanús pocsolya víz felhasználásával elkészült az ebédünk. Kis hűtés után
fogyaszthatjuk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése