2014. március 14., péntek

A tábori vízdesztilláló








A tábori vízdesztilláló






Élelem nélkül tovább bírjuk mint víz nélkül. Állítólag napi két liter vizet kell legalább magunkhoz vennünk. Ívó vízként, levesként. A reggelre elfogyasztott kávé nem számít, mert az csak szárítja a szervezetet. Egy kis, egynapos kirándulás alkalmával, nincs nagy gond. Nem kell sok vizet magunkkal vinni. Ez egyéntől függő. Este otthon pótolhatjuk a veszteséget. A többnapos túrák alatt, fontos a mindennapi, megfelelő mennyiségű, ivóvíz felvétele. Nem biztos, hogy a szomjúság érzetünk jelzi, a szervezet folyadék hiányát. Nagyon jó indikátor, a sötét sárga, narancssárga színű vizelet.  Ha ilyet tapasztalunk okvetlenül kezdjünk el inni. Itt most nem térnék ki az élettani hatásokra. Leggyakrabban hidegben, télen fordul elő, hogy nem szomjazunk meg, és keveset iszunk.
A hosszú vándorutak ivóvízellátása már gondot okozhat. Indulás előtt betervezzük a víz lelő helyek útba ejtését, de lehet hogy már kiszáradt, szennyezett. Netán állati tetem hever benne, és még sorolhatnám  mi minden történhet, mi akadályozhatja ivóvízhez jutásunkat. Ismeretlen helyen be sem tudjuk tervezni a vízvételt.
Ha olyan környezetbe kerülünk, hogy a rendelkezésünkre álló víz egészségtelen, valamilyen módszerrel ihatóvá kell tennünk. Ennek több módja is van, mint a különböző szűrők, vegyi tisztítók, stb. amennyiben semmi egyéb nem áll a rendelkezésünkre, remélhetőleg van tábori edénykészletünk. Ezzel, ha nem is laboratóriumi felhasználásra, de mindenesetre fogyasztásra alkalmas vizet desztillálhatunk. Nem valószínű, hogy valaha is desztillálni fogunk, de a tudomány elsajátítása csak a hasznunkra lehet.
Táborozáskor egy jó program a házi desztilláló összeállítása, kipróbálása. Egy újabb élménnyel gazdagíthatjuk a napunk történéseit.
 Minél nagyobb tapasztalati tudással rendelkezünk, annál magabiztosabbak leszünk az életben. A hirtelen felmerülő helyzet megoldásához az agyunk szegletében könnyen találhatunk valami megoldás félét.
A desztillálás hátránya hogy a tisztítandó folyadékon kívül, jelentős mennyiségű hűtőfolyadékra is szükségünk van. Ezért az összegyűjtött hajnali harmat megtisztítására már más megoldást kell találni. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a tüzelő szükségletet sem. Gondolok itt a sivatagos területekre, ahol a vízen kívül a tüzelő anyag begyűjtése is gondot jelenthet.
E művelettel a szennyeződések, akár 99,9 %- át is eltávolíthatjuk.
Mivel a vizet forraljuk, desztilláláskor elpusztulnak a baktériumok, vírusok és egyéb biológiai szennyeződések.
Forraláskor a vizet gőzzé alakítjuk, a szennyeződés, az ásványi sók az edény alján maradnak. A gőzt lehűtve, tiszta vizet kapunk.
A desztillált vizet önmagában fogyasztásra, nagy mennyiségben, nem javaslom , hiszen hiányoznak belőle az életfontosságú sók, elemek. Ezért keverjünk hozzá italport, vagy készítsük el teának, levesnek, stb.
Az alábbi módszer, még nagyapáink korából való. Nem az én találmányom. Én csak átültettem bushcraft felhasználásra, a hajdani „sámlis pálinkafőző „ elvét.

 A felszerelés:
- A Tatonka edénykészlet serpenyője a nyelével
- a lábos benne a tisztítandó vízzel
- sörös doboz alja
- fogó
- csajka ebben hozom a hűtő vizet



Tatonka edénykészletet használtam.  A lábasba, maximum 1/3 ig, töltöm a tisztítandó folyadékot.  Az edény oldalánál, a folyadékba, kis lapos követ süllyesztek. Erre kerül az az edényke amelybe a desztillált víz fog csepegni. Jelen esetben egy sörös doboz alsó része.




 Mivel ez nem érintkezik a lábas aljával, és azon keresztül a tűzzel, nem forr fel a benne levő desztillált víz.
A Tatonka serpenyőjét, ferdén a lábosra illesztem, oly módon hogy a legmélyebb pontja az edényke fölé essen.  Ezt az egészet a tűzre helyezem, a serpenyőt hideg vízzel megtöltöm.




A melegítés hatására, a tisztítandó folyadékból gőz száll fel, majd a hűtővíztől hideg serpenyő alján lecsapódik. Ez a pára cseppekké alakulva lassan a serpenyő legmélyebb pontjára gördül. Itt akkorára duzzad, hogy lecseppen, bele a kis tégelybe.
Amint a hűtővíz megmelegszik, cseréljük le hidegre. Mindezt addig végezzük, mígnem az edénykénk megtelik desztillált vízzel.



Óvatosan kiemeljük. Vigyázat, minden forró.



 A forró desztillátumot ráönthetjük leves porra, vagy snack tésztára, és pár perc múlva a gyanús pocsolya víz felhasználásával elkészült az ebédünk. Kis hűtés után fogyaszthatjuk is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése